Andrea Mesarčíková Rôzne

V Detskej fakultnej nemocnici premietajú pacientom české filmy

Detské kino je v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach realitou už niekoľko mesiacov.

Teší nielen malých i väčších pacientov, ale aj ich sprevádzajúcich rodičov. Najmä mamičky, ktoré si rady zaspomínajú na filmy svojho detstva. „Ide o spoločnú aktivitu nemocnice, základnej a materskej školy pri zdravotníckom zariadení a Českého centra v Košiciach, ktorá umožnila hospitalizovaným deťom aspoň na chvíľu zabudnúť na svoju chorobu,“ uviedla hovorkyňa DFN Viera Horniaková.
Naposledy pred letnými prázdninami v stredu 16. júna ponúkne kino v nemocnici jeden z najpôsobivejších detských filmov nakrútených v Československu. Snímka Karla Kachyňu Už zase skáčem cez kaluže rozpráva s láskavým humorom o chlapcovi, ktorý sa napriek ťažkej chorobe nevzdal svojej túžby. Hlavnú postavu stvárnil malý Vladimír Dlouhý a jeho príbeh o nádeji a odvahe môže byť pre choré deti inšpiráciou. Premietanie sa začne tradične o 14.00 h v knižnici I. Kliniky detí a dorastu.
„Zabezpečenie filmov a premietanie plne zabezpečuje České centrum v Košiciach. Vďaka iniciatíve a ochote jeho riaditeľky Kateřiny Novotnej sa podarilo v spolupráci s Ateliérmi Bonton Zlín vybaviť potrebné práva aj techniku,“ doplnila Horniaková. Od januára 2009 tak mohli choré deti pravidelne raz mesačne v DFN vidieť úspešné diela z éry československého filmu. Potešili ich klasické rozprávky Princ a Večernice a Tři oříšky pro Popelku, ale aj zmodernizované rozprávkové príbehy Ať žijí duchové, Dívka na koštěti či S čerty nejsou žerty. Vďaka sponzorom sa po prázdninách, v septembri, budú môcť deti v nemocnici opäť tešiť na nové premietania.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM