Alexandra Kolínská Správy

V Košiciach bude rušno: V centre mesta sa uskutoční protestné zhromaždenie pracovníkov!

V metropole Východu bude rušno. V Košiciach sa totiž uskutoční protestné zhromaždenie pracovníkov. Kedy a o čo vlastne ide?

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach bude rušno: V centre mesta sa uskutoční protestné zhromaždenie pracovníkov!
Foto: Jaroslav Dodok / Zdroj: TASR

V Košiciach prebehne protestné zhromaždenie pracovníkov Slovenskej akadémie vied na záchranu vedy na Slovensku. V našom meste sa bude protestovať vo štvrtok 27. novembra od 13:30 do 14:30 na Hlavnej ulici pred Vedeckou knižnicou (verejné priestranstvo v okolí Dolnej brány).

A prečo sa pracovníci SAV rozhodli pre takýto krok? „Ide o spoločné protestné zhromaždenie odborov, iniciatívy Veda chce žiť! ako aj vedeckých pracovníkov, o ktorých tu ide v prvom rade. Očakávame i účasť zástupcov OZ z Bratislavy. Akciu podporujú predsedovia odborových zväzov košických ústavov SAV i zástupcovia Vedeckých rád košických ústavov SAV,“ povedala predsedníčka odborovej organizácie pri Ústave geotechniky Slovenskej akadémie vied (SAV) Zuzana Szabová.

Podľa predsedkyne ZO OZ sa protest priamo týka všetkých pracovníkov SAV a ich výskum je ohrozený priamo. Nepriamo sa týka všetkých pracovníkov vedy a výskumu, pretože financovanie vedy a výskumu je v SR dlhoročne zásadne nedostatočné a v príkrom rozpore k záväzkom SR ako člena EU. Vo všetkých dostupných materiáloch EU o financovaní vedy a výskumu sa SR pohybuje na posledných miestach.

„Predstavitelia jednotlivých vlád v SR za posledných 10 rokov deklarovali potrebu adekvátneho financovania vedy a výskumu, avšak vždy to zostalo len vo verbálnej rovine. Viac krát sa stalo, že vládna moc prerušila kontinuálne vyhlasovanie všeobecnej výzvy APVV, a to bez jasne deklarovaných a zdôvodnených príčin. Tým sa zásadne narúša možnosť efektívneho a kontinuálneho výskumu, ktorý jediný môže zvýšiť inovatívnu pozíciu slovenskej spoločnosti,“ dodala Szabová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM