Lenka Fedorová Rôzne

Na Košice sa valí poriadna divočina: Lejak a krúpy, plus niečo navyše!

Majte sa na pozore. Meteorológovia vydali pre okres Košice mesto výstrahu, chystá sa na nás vraj divoké počasie. Kedy to má prísť?

Ilustračný obrázok k článku Na Košice sa valí poriadna divočina: Lejak a krúpy, plus niečo navyše!
Zdroj: TASR

Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) zverejnili na svojom webe výstrahy, ktoré upozorňujú na ojedinelý výskyt búrok s krúpami v Košiciach a okolí, tie predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

,,S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (60 – 85 km/h)," píše sa na webe SHMU. Výstraha je vydaná na 17. jún v časoch od 10:00 do 20:00 hod.

Ako zdôrazňujú odborníci zo SHMU, Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

„Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ píše sa ďalej na stránkach SHMÚ.

To však nie je všetko a už dnes môžeme v Košiciach očakávať výskyt silnejšieho vetra. Podľa SHMÚ sa v okrese Košice okolie na horách miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 25 – 31 m/s (90 – 115 km/h). Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Výstraha je vydaná na 16. jún 2016 od 12:00 hod. do 18. júna 2016 do polnoci.

Ako ďalej meteorológovia informujú, predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM