Katarína Oravská Rôzne

V Košiciach predstavia naj trendy v robotike: Potulky mestom budú za účasti humanoidných robotov!

Najmodernejšie svetové trendy v umelej inteligencii a robotike predstaví unikátna vedecká konferencia v Košiciach. Na trojdňovom podujatí, ktoré začína v nedeľu, sa na pôde Technickej univerzity Košice (TUKE) stretnú výskumníci zo Slovenska aj zahraničia.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach predstavia naj trendy v robotike: Potulky mestom budú za účasti humanoidných robotov!
Zdroj: Webnoviny.sk

Naj robotický spoločník

V rámci konferencie je organizovaných viacero sprievodných podujatí, ako je workshop o výskume robotiky v Japonsku, či vyhlásenie výsledkov súťaže o najlepšieho robotického spoločníka, do ktorej sa zapojili tímy z celého sveta. Zaujímavosťou budú špeciálne nedeľné potulky Košicami pod vedením sprievodcu Milana Kolcuna za účasti humanoidných robotov zo Španielska a Česka. Roboty sa predstavia v nedeľu o 12.30 – 13.00 h v Auparku na prízemí, následne by sa mali prejsť po Hlavnej ulici.

Najnovšie trendy v oblasti inteligentnej robotiky

Sympózium súčasných trendov v umelej inteligencii a robotike (SETINAIR) sa bude konať v Univerzitnej knižnici TUKE na ulici Boženy Němcovej. „Chceme prezentovať najnovšie trendy v oblasti tzv. inteligentnej robotiky, táto oblasť sa veľmi intenzívne rozvíja, študuje sa u nás na katedre. Boli by sme radi, keby ľudia, ktorých zaujímajú nové špičkové technológie, si prišli pozrieť prezentované roboty, a možno aj popočúvať niektoré prednášky,“ uviedol pre Peter Sinčák, vedúci Katedry kybernetiky a umelej inteligencie Fakulty elektrotechniky a informatiky TUKE. Celkový zámer sympózia, konaného v rámci programu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013, je podľa neho prezentovať, že veda, výskum a vzdelávanie je integrálnou súčasťou kultúry.

Foto s robotmi

V nedeľu krátko popoludní sa budú môcť ľudia stretnúť a vyfotiť s dvoma robotmi v obchodnom centre na Námestí osloboditeľov. „Veľmi to odporúčam rodinám s deťmi, ktoré môžu získať inšpiráciu o svojej budúcnosti. Je otázkou veľmi krátkej doby, kedy prídu roboty do domácností a budú nám pomáhať pri riešení našich povinností,“ priblížil Sinčák.

Virtuálny spoločník

V rámci konferencie vyhodnotia v pondelok súťaž „Buddy Paddy“. Dve základné kategórie pre účastníkov zahŕňali humanoidného robota a aplikácie pre mobilné telefóny. „Hlavným cieľom bolo naprogramovať robotického alebo virtuálneho spoločníka, ktorý by bol akceptovateľný v ľudských domácnostiach, ale na rozdiel od robotických vysávačov alebo iných spotrebičov, by vedel interagovať s ľuďmi,“ uviedla organizátorka súťaže Mária Virčíková. Z desiatich finálových projektov majú zastúpenie okrem Slovenska, aj tímy z Indie, Turecka, Francúzska, USA, Španielska či Nemecka.

Na sympózium sa budú za komerčnú oblasť v robotike prezentovať firmy zo Slovenska, Španielska a Ruska.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM