Richard Rovinsky Rôzne

V Košiciach predstavili cezhraničný projekt ROCER

Mestá Miškovec a Košice majú spoločný projekt za vyše 275 000 eur, cieľom je rozvoj turizmu. Košice budú čerpať 194 549 eur. Jedným z prvých hmatateľných výstupov bude už vo februári propagačný materiál mesta Košice a mesta Miškovec.

Spoločný projekt zameraný na rozvoj turizmu v prihraničných oblastiach východného Slovenska a severného Maďarska ROCER dnes prezentovali predstavitelia mesta Miškovec a Košice. Projekt je financovaný z programu cezhraničnej spolupráce Slovensko-Maďarsko vo výške 275 321 eur. Partnerské mestá sa na jeho financovaní spolupodieľajú piatimi percentami, štátny rozpočet prispel desiatimi percentami, 85 percent je zo zdrojov Európskej únie. Košice ako líder získali nenávratný príspevok 194 549 eur.

Ako uviedla projektová manažérka Terézia Vysocká, projekt budú realizovať dvanásť mesiacov, pričom na niektorých čiastkových úlohách už pracujú. „Jedným z prvých hmatateľných výstupov bude propagačný materiál mesta Košice a mesta Miškovec, na ktorom sa už pracuje a k dispozícii by mal byť najneskôr do polovice februára 2010. Pracujeme aj na elektronických mutáciách košickej internetovej stránky, ktorá bude dostupná okrem iných jazykov aj v maďarčine, ako aj na prepracovaní stránky, aby bola prístupná pre slabozrakých a nevidiacich,“ povedala Vysocká

Viceprimátor Košíc Mikuláš Čečko pri prezentácii projektu potvrdil, že hlavným cieľom je rozvoj turizmu. „Chceme to zabezpečiť vytvorením a distribúciou viacjazyčných propagačných a informačných materiálov, zavedením elektronického informačného systému cez informačné kiosky a elektronické tabule ako aj mobilného elektronického sprievodcu pre návštevníkov Košíc,“ povedal viceprimátor. Doložil, že na území Košíc je rozdiel v úrovni poskytovaných informačných služieb, čo sa má zlepšiť aj týmto projektom a súčasne informovať o turistických atrakciách a kultúrnom dedičstve oboch miest. Jedným z výstupov bude DVD film o pozoruhodnostiach a významných kultúrnych udalostiach oboch partnerských miest.

Viceprimátor Miškovca Vilmos Fedor povedal, že obe mestá spája spoločná história, ale aj blízka geografická poloha, pričom medzi oboma mestami je už tradične dobrá spolupráca. A tak sa prirodzene núka možnosť prezentovať obe mestá spoločne. „Čo je dobré pre Košice, je dobré aj pre Miškovec, čo je dobré pre ľudí, je dobré pre obe mestá. Držíme palce, aby sa Košice v roku 2013 blysli v rámci získania titulu Európske hlavné mesto kultúry,“ uviedol Fedor a doložil, že Miškovec si na budúci rok bude pripomínať 800 rokov od založenia.

Ako uviedla projektová koordinátorka Lucia Koperová, vyjde aj publikácia o historických centrách oboch miest, ako aj menšia publikácia Pozvánka do Košíc, novinkou bude zavedenie audiosprievodcu – turisti získajú elektronický prístroj, ktorý ich bude navigovať po meste a poskytne im základné informácie. Okrem toho budú vydané na elektronických nosičoch vizitky – pozvánky do oboch miest. V Miškovci turisti po príchode do mesta dostanú automaticky do mobilov informácie o aktuálnom dianí a podujatiach v meste. Informácie budú prístupné aj na internetových stránkach oboch miest vo viacjazyčných mutáciách, pričom stránka mesta Košice bude prístupná aj pre slabozrakých.

zdroj: Webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM