Alexandra Kolínská Kultúra

V Košiciach sa začína Festival divadiel strednej Európy: Prečítajte si KOMPLETNÝ PROGRAM!

Tucet divadelných predstavení, workshop, seminár, ale aj prezentáciu knihy ponúkne v prvý septembrový týždeň už 8. ročník Festivalu divadiel strednej Európy v Košiciach, ktorý organizuje občianske združenie Košické divadlo.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach sa začína Festival divadiel strednej Európy: Prečítajte si  KOMPLETNÝ PROGRAM!
Zdroj: TASR

Ako informoval hovorca Štátneho divadla (ŠD) Košice Svjatoslav Dohovič, od stredy 3. septembra do nedele 7. septembra sa môžu milovníci divadelného umenia tešiť na pouličné predstavenia, tanečné a hudobné divadlo aj činohru v podaní divadelných súborov zo Slovenska, Maďarska, Česka, Poľska a prvýkrát tiež z Talianska.

„Sme radi, že sa nám napriek trochu skromnejším možnostiam podarilo pripraviť program, v ktorom si nájdu to svoje milovníci rôznych žánrov. Aj v tomto roku pokračujeme v tradícii prinášania festivalových podujatí do netradičných priestorov. Využijeme objekty, ktoré boli zrekonštruované v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry – Košice 2013, teda Kasárne/Kulturpark, Malú scénu Štátneho divadla Košice, divadlo Thália a Átrium Bábkového divadla v Košiciach,“ povedal riaditeľ festivalu František Ténai.

Festival začne prezentáciou knihy

Festival sa začne v stredu 3. septembra prezentáciou knihy Medzivojnový muž známeho košického dramatika Karola Horáka. V prvý deň festivalu sa diváci môžu tešiť aj na chodúľový uličnícky blázinec Černá rodinka – pouličné divadelné predstavenie súboru Theatre KVELB z Českých Budějovíc.

Program prvého dňa vyvrcholí reprízou netradičného spracovania drámy Karola Horáka Svedectvo krvi, spoločného projektu OZ Košické divadlo a Štátneho divadla Košice, ktorý bol pred niekoľkými mesiacmi ocenený na festivale Nová dráma/New drama v Bratislave. Organizátori s tvorcami tejto inscenácie pripravujú aj odborný seminár, ktorý otvorí program druhého festivalového dňa.

Vo štvrtok 4. septembra ponúka festivalový program dve divadelné produkcie. Najprv sa v Kasárňach/Kul­turparku predstaví slovenské Divadlo Pôtoň s metaforickou správou o Slovensku a Slovákoch s názvom Krajina nepokosených lúk. Ako prvý zahraničný hosť sa na Malej scéne ŠD Košice predstaví Teatr Ad Spectatores z poľskej Wroclavi, ktorý uvedie hru Lidie Amejko Život sídliskových svätých.

Zaznie aj Verdiho La Traviata

Piatok 5. septembra, bude patriť tancu a humoru. Umelci hosťujúceho tanečného súboru Artemis Danza z talianskej Bologne pripravujú na dopoludnie workshop a predstavením La Traviata, ktoré je venované slávnemu Giuseppe Verdimu, uzavrú v Historickej budove ŠD program tretieho festivalového dňa.

Ešte predtým je v programe festivalu Sud smiechu, ktorý vybuchne pred historickou divadelnou budovou v podaní Teatru na walizkach z poľského mesta Wroclav. Na Malej scéne ŠD sa po nich s hrou Martina Kukučína Neprebudený predstaví Divadlo Commedia z Popradu.

Program predposledného dňa, soboty 6. septembra, otvorí v Thálii inscenácia Csabu Székelyho Banská slepota, ktorá je spoločným projektom dvoch divadiel z Maďarska – Divadla Csiky Gergely v Kaposvári a Národného divadla v Pécsi. Predstavenie sa odohrá v maďarskom jazyku so slovenskými titulkami. Po nich sa môžu diváci tešiť na one man show Romana Martinského, ktorý uvedie netradičné spracovanie slávneho Hamleta z pera Jakuba Nvotu.

Záver bude patriť deťom

Posledný deň festivalu, nedeľa 7. septembra, bude patriť deťom. Popoludní sa pred historickou budovou divadla predstaví Divadlo Maškrta s hrou Janky Šebovej O haluštičke, zbojníckej dievčičke.

Po tomto predstavení si môžu deti pozrieť v átriu Bábkového divadla v Košiciach hru Zuzany Kollárovej Janko Hraško a iné hraškovinky. Festivalový program uzavrie v Historickej budove ŠD Košice predstavenie Rok Diabla poľského divadla Teatr Ad Spectatores z Wroclavi.

„Na niektoré predstavenia je vstup voľný bez vstupeniek, na niektoré je vstup zadarmo s tým, že diváci musia mať vstupenky, ktoré si vyzdvihnú v pokladni ŠD Košice a do priestorov s obmedzenou kapacitou sú vstupenky spoplatnené symbolickým vstupný,“ povedal riaditeľ festivalu František Ténai. Viac informácií nájdu záujemcovia na www.kosicefest.eu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM