Webnoviny - Krimi

V Košiciach ukradli pamätnú tabuľu Emanuela Böhma

Bronzovú pamätnú tabuľu venovanú pamiatke Dr. Emanuela Böhma (1909-1990) ukradli v noci z 27. na 28. decembra z budovy Gymnázia - Poštová ul. v Košiciach.

Miestny odbor Matice slovenskej v Košiciach a signatári Občianskej iniciatívy Za slovenský juh – Žijeme tu spolu hovoria o barbarstve. Pripomínajú podobné incidenty ako rozbitie pamätnej tabule Viedenskej arbitráže z roku 1998 či znehodnotenie súsošia sv. Cyrila a Metoda v Komárne pred niekoľkými týždňami. „Súčasne vyzývajú orgány činné v trestnom konaní o urýchlené prešetrenie tejto udalosti, ktorá nesie v sebe znaky organizovaných útokov na stopy slovenských národných osobností a ich miesta v súčasnom verejnom a občianskom povedomí,“ uvádzajú predseda Miestneho odboru MS Košice Jozef Mižák a člen Výboru MS Stanislav Bajaník vo vyhlásení.

Emanuel Böhm (1909–1990) bol rodák z Vrútok. V prvej polovici minulého storočia sa výrazne angažoval v slovenskom národnom živote, v rokoch 1939–1945 pôsobil aj ako predseda Slovenskej národnej jednoty medzi Slovákmi v Maďarsku a na okupovanom území po Viedenskej arbitráži. Tu sa prejavil ako publicista, pedagóg, podporovateľ slovenského života, za čo ho maďarská vrchnosť v roku 1939 prepustila zo štátnych služieb. Po II. svetovej vojne ho zvolili za poslanca Demokratickej strany, stal sa podpredsedom Pražského parlamentu a povereníkom zdravotníctva v Bratislave.

Ako prenasledovaný demokrat, ochranca slovenských kultúrnych a národných záujmov najmä na okupovanom slovenskom území v Maďarsku počas II. svetovej vojny emigroval v roku 1947 cez Rakúsko do Londýna. Od roku 1952 sa v USA angažoval v slovenskom politickom a publicistickom živote, zomrel v roku 1990. O rok neskôr uložili jeho telesné pozostatky na Národnom cintoríne v Martine.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM