Michal Lendel Správy

V Košiciach vzniká výskumné centrum za vyše 22 miliónov €: Má vyvíjať technológie na európskej úrovni!

V Košiciach má vzniknúť výskumné centrum v oblasti progresívnych materiálov a technológií. Toto zariadenie má za cieľ aplikovať výsledky výskumu do praxe, pričom nové technológie a zariadenia dávajú vedcom do rúk nové možnosti výskumu.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach vzniká výskumné centrum za vyše 22 miliónov €: Má vyvíjať technológie na európskej úrovni!
Zdroj: TASR

Za viac ako 22 miliónov eur vzniká v Košiciach výskumné centrum ProMaTech zamerané na oblasť progresívnych materiálov a technológií. „Chceme vybudovať centrum, kde budeme vyvíjať progresívne materiály a technológie na európskej úrovni. Chceme robiť veľmi slušný aplikovaný výskum a výsledky výskumu čím skôr transformovať pre prax,“ uviedol dnes pre novinárov vedúci projektu Ján Dusza zo Slovenskej akadémie vied (SAV).

Nových 25 laboratórií…

V rámci projektu vyrastá nová šesťpodlažná budova v areáli SAV na Watsonovej 47 v Košiciach. Sídliť by tu malo 25 laboratórií, ako napríklad nanotechnologické, laserové, laboratórium tribotechnológie či minerálnych biotechnológií. „Celkovo v rámci projektu kupujeme okolo 80 prístrojov, niektoré sú v hodnote cez milión eur,“ priblížil Dusza.

Výstavba budovy sa začala v septembri, výskumné centrum by malo byť dokončené v júli 2015. V rámci projektu vzniknú nové pracoviská a laboratóriá aj v zrekonštruovaných priestoroch historickej budovy Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach a na detašovanom pracovisku Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV v Žiari nad Hronom.

Ciele projektu…

Projekt má podporiť rozvoj výskumno-vývojových inštitúcií a ich vedecko-technickú infraštruktúru, cieľom je aj spolupráca v rámci akademického sektora pri realizácii aplikovaného výskumu a vývoja. Zvyšovať sa taktiež má kvalita prenosu poznatkov a technológií do spoločenskej a hospodárskej praxe. Celkové výdavky na projekt s podporou eurofondov predstavujú viac ako 22,19 milióna eur, okrem SAV získava finančnú pomoc košická Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ).

„Nové technológie a zariadenia nám umožnia skúmať niektoré fyzikálne, technické, mechanické vlastnosti, ktoré sme možnosť skúmať dosiaľ nemali. Zároveň by sme radi využili tento grandiózny projekt na to, aby sme do fyzikálneho, technologického výskumu v Košiciach zaviedli istú synergiu a koordináciu,“ povedal zástupca vedúceho projektu Peter Samuely. Ide tak podľa neho o spojenie štyroch ústavov SAV, UPJŠ a Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) v oblasti výskumu a fyzikálneho štúdia materiálov.

Foto:ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM