Alexandra Kolínská Správy

V Košiciach zomrela kľúčová postava Sviečkovej manifestácie: Navždy nás opustil kňaz Rudolf Fiby

Jedna z kľúčových postáv zmien v Československu, kňaz Rudolf Fiby zo Spoločenstva Fatima zomrel dnes ráno v Košiciach. V čase príprav bratislavskej Sviečkovej manifestácie bol predstaveným Spoločenstva Fatima, ktoré koordinovalo širokú sieť činností podzemnej cirkvi.

O tejto smutnej správe informoval predseda OZ Nenápadní hrdinovia František Neupauer. Fiby sa narodil 4. apríla 1946 v Nitre. Študoval na stredných priemyselných školách v Nitre a Banskej Bystrici. V roku 1969 promoval s vyznamenaním na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, odbor matematika a následne si doplnil pedagogické vzdelanie na Filozofickej fakulte. Titul RNDr. získal v odbore algebra a teória čísiel. Ako asistent pôsobil na Katedre geometrie Prírodovedeckej fakulty UK. Od roku 1975 do roku 1992 bol odborným pracovníkom v Ústave technickej kybernetiky Slovenskej akadémie vied v Bratislave a do roku 2003 pracoval vo firme v Košiciach.

V období komunistického režimu bol Fiby tajne vysvätený za kňaza. Čulé boli jeho kontakty a apoštolát v Sovietskom zväze. Po roku 1989 sa podieľal na obnove činnosti organizácií venujúcim sa kresťanským robotníkom a aj v čase slobody okrem kňazskej služby pracoval aj ako robotník v košickej firme. Podieľal sa aj na tvorbe štatútu Komisie pre rodiny pri KBS. Od decembra 2012 po náhlej mozgovej príhode bol hospitalizovaný na geriatrii v Košiciach.

Ako dodal Neupauer, Fiby bol vnímaný ako osobnosť už počas života. „Na valnom zhromaždení Fóra kresťanských inštitúcii (FKI) v Žiline mu dňa 22. novembra 2013 za prítomnosti otca biskupa Tomáša Galisa a bratislavského eparchu otca Petra Rusnáka slávnostne udelili čestné členstvo v predsedníctve FKI,“ dodal predseda OZ.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM