Zuzana Vajayová Rôzne

V košickej UNLP pribúdajú prípady uštipnutia hmyzom

Okrem pacientov ošetrených v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice kvôli zdravotným problémom súvisiacim bezprostredne s horúčavami pribúdajú v týchto horúcich dňoch aj ošetrenia kvôli prichyteniu kliešťa či poštípaniu bodavým hmyzom.

TASR o tom informovala hovorkyňa UNLP Jaroslava Oravcová. „V posledných štyroch dňoch zaznamenali naši lekári päť prípadov poštípania včelou, osou či sršňom, pričom u pacientov sa prejavila silná lokálna reakcia. Liečba spočívala predovšetkým v nasadení antihistaminík a kortikoidov na zmiernenie príznakov opuchu a tŕpnutia a po ošetrení a pozorovaní mohli byť všetci pacienti prepustení z nemocnice domov,“ spresnila.

Pracovníci UNLP Košice zaznamenali už aj prvý tohoročný prípad uhryznutia hadom. V sobotu večer ošetrili pracovníci Oddelenia urgentného príjmu päťročného chlapca, ktorého v ten deň popoludní hryzol had, do palca na ľavej ruke, podľa všetkého vretenica. „Celkové príznaky otravy sa u neho našťastie neobjavili, avšak mal masívne lokálne prejavy. Silne mu opuchli prsty, dlaň a celé predlaktie. Po ošetrení bolo dieťa dva dni hospitalizované v Detskej fakultnej nemocnici Košice,“ doplnila Oravcová.

Podľa primára Oddelenia urgentného príjmu UNLP Košice Zoltána Sidora závisia príznaky od množstva jedu, ktoré had človeku do tela vstrekne. „Môžu byť buď lokálne alebo celotelové, napríklad celková slabosť, zhoršené videnie, potenie, pocit smädu, nutkavosť na zvracanie či hnačka. Aj keď má uhryznutie hadom v našich zemepisných šírkach len výnimočne smrteľné následky, objavuje sa u mnohých ľudí silná panická reakcia. Preto je v rámci prvej pomoci potrebné postihnutého človeka predovšetkým psychicky upokojiť a dopraviť ho do nemocnice čo najskôr v pokojovom režime. Je vhodné podávať mu pritom tekutiny, avšak nie alkoholické nápoje. Neodporúča sa žiadna tlaková bandáž, teda priškrtenie miesta nad uhryznutím, zasiahnutú končatinu je však vhodné nejakým spôsobom imobilizovať. Pozorovanie a liečba je už v rukách odborníkov, “ zdôraznil Sidor.

Lekári upozorňujú aj na to, že podceniť netreba ani uštipnutie bodavým hmyzom. Podľa zastupujúceho primára Centrálneho prijímacieho oddelenia UNLP Košice Juraja Mózeša je vhodné nasadiť si v rámci prvej pomoci po uštipnutí hmyzom lokálne i celotelové antihistaminiká ,napríklad Fenistil gél či Dithiaden. Príznaky opuchu a bolesti pomôže zmierniť aj octová voda či chladné obklady.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM