Veronika Ondo-Cholewová Správy

V košickej základke nastavili originálny systém: Pizza na desiatu, deviataci limuzínou na bowling...

Základná škola Jozefa Urbana na Jenisejskej ulici v Košiciach sa môže pochváliť fungujúcim motivačným programom, v rámci ktorého žiaci súťažia o Triedu mesiaca, Supertriedu roka či Skokana roka. Školáci dostávajú odmenu aj za to, že sa najlepšie umiestnia v deviatackom testovaní. Ako to funguje?

Ilustračný obrázok k článku V košickej základke nastavili originálny systém: Pizza na desiatu, deviataci limuzínou na bowling...
Zdroj: TASR

„Máme veľmi zaujímavý, už siedmy rok funkčný program. Žiaci získajú benefity, v rámci Triedy mesiaca dostávajú raz za mesiac pizzu na desiatu, môžu ísť dopredu v rade na obed, získajú kupóny na ospravedlnenie, ak nemajú domácu úlohu, rôzne reklamné predmety školy a takisto si môžu vybrať nejaký motív, ktorý im namaľujeme na stenu v ich triede. Trieda roka získava jednodňový výlet do akvaparku so všetkým servisom, ktorý k tomu patrí,“ opísal riaditeľ školy Róbert Schwarcz.

Skokan roka

Škola odmeňuje v súťaži Skokan roka tých, ktorí si polepšia na vysvedčení, takto chcú podľa riaditeľa motivovať a podnecovať k snahe aj tých, ktorí nie sú v známkach „top elitou“. Pre deviatakov, ktorí najlepšie zvládnu Testovanie 9, je pripravený zážitkový večer, kedy ich čaká hollywoodska limuzína, ktorá ich odvezie na bowling, večeru, motokáry a ďalší program, ktorý si vyberú.

ZŠ je zameraná na vyučovanie cudzích jazykov, na prácu s informačno-komunikačnými technológiami a podporuje talentovaných a nadaných žiakov. „Do veľkej miery sa snažíme venovať všetkým oblastiam výchovy, či už je to environmentálna výchova, výchova k tolerancii, občianskemu aktivizmu, výchova k ľudským právam a ďalším segmentom, ktoré formujú osobnosť detí,“ dodal riaditeľ s tým, že pre žiakov, rodičov a pedagógov realizujú množstvo aktivít počas celého roka.

Odmeňujú ich výletom

ZŠ je jedna z mála škôl, ktorá má vlastného jazykového lektora pre anglický jazyk. „Vyučujeme formou druhého cudzieho jazyka, nemecký, španielsky a ruský jazyk. Ako prvý je to anglický a takisto sa deti môžu učiť francúzsky jazyk. Deti vedia absolvovať rôzne jazykové pobyty a cesty do zahraničia, v rámci projektov, ktoré takisto prispievajú, aby boli v jazyku zručnejšie a dokonalejšie. Cítime, že toto má pre deti efekt,“ zhodnotil Schwarcz.

Školáci z Jenisejskej veľa cestujú. Kým prváci a druháci absolvujú klasickú školu v prírode, pre tretiakov je pripravený okružný výlet po Slovensku, pre štvrtákov po strednom, pre piatakov po západnom Slovensku, šiestaci si pozrú sever Slovenska, siedmaci idú do Prahy, ôsmaci do Talianska a deviataci do Krakova. Najväčším podujatím školy je jesenný festival hier a zábavy Hravenisko, známy je aj JenisejFest v máji, novinkou sa v zime stalo podujatie Vianoce na Jenisejskej. Školu navštevuje 650 žiakov a vyučuje necelých 60 pedagogických pracovníkov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM