Alexandra Kolínská Kultúra

V košickej zoo prežívajú obrovskú stratu: Prečítajte si nevšedný príbeh tulenieho mláďaťa

Košická zoo prežíva veľký smútok. Prišli o jedno z tuleních dvojčiat - Čuka. Zoo prezradila príbeh tuleních bratov so smutným koncom.

Ilustračný obrázok k článku V košickej zoo prežívajú obrovskú stratu: Prečítajte si nevšedný príbeh tulenieho mláďaťa
Zdroj: Dnes24.sk

Ako informujú na oficiálnom webe, hneď po príchode do zoo v decembri 2006 sa stali miláčikmi návštevníkov. „Áno, reč je o našich tuleňoch – dvojčatách Čukovi a Gekovi. Bratia žijúci v Košiciach sa stali genetickou zálohou pre európsky chov. Ich komentované kŕmenia dvakrát denne sa tešili veľkému záujmu a nepochybne sa postarali o výrazný nárast návštevnosti,“ uvádzajú.

Dvojičky z Chomutova

Do Košíc boli prevezené zo Zooparku Chomutov ako expozičné zvieratá. „Vzhľadom na typ chovného zariadenia naša ZOO nikdy neašpirovala na chov reprodukčnej skupiny. Napokon, nedovoľovala to ani pomerne rýchlo vybudovaná expozícia, ktorá nespĺňa technické parametre EAZA na chov skupiny zostavenej z oboch pohlaví,“ informujú. Tulene sivé sú podľa zoo totiž háremové a navyše vysoko sociálne zvieratá. To však nevylučovalo umiestniť pred rokmi do Košíc tulenie mláďatá, aj keď podľa webu, odborníci zo sveta zoológie predpokladali, že skôr alebo neskôr v súvislosti s ich dospievaním môžu nastať problémy.

Dospevanie bratov

Spolužitie našich samcov, ktoré dospievajú vo veku 6 – 10 rokov, bolo podľa zoo od začiatku bezproblémové a bez potyčiek aj v období dospievania. „Zmeny v sociálnej väzbe sme pozorovali až začiatkom tohto roka, keď dovtedy podriadený Čuk prevzal dominanciu. Výraznejšie sa to prejavilo vo februári, v mesiaci, ktorý sa kryje s obdobím párenia vo voľnej prírode. Vtedy tulene, naše nevynímajúc, neprijímajú potravu. Zato v bazéne boli mimoriadne aktívne, pravdepodobne aj vplyvom hormonálnych zmien a miernej zimy,“ napísali.

Smutná správa

Bola to vcelku štandardná situácia opakujúca sa každý rok, tak ako sa opakoval každovečerný rituál tuleňov, ktoré si vždy ustlali na móle. Ani vo štvrtok 25. februára tomu nebolo inak.

„Tuleň Čuk popoludní vyskočil na mólo a ráno pri kontrole ošetrovateľka zistila, že uhynul. Táto smutná správa nás všetkých veľmi zasiahla, keďže zviera bolo vo výbornej kondícii Čakali sme preto na výsledky pitvy, ktorú robil veterinárny lekár ZOO MVDr. Juraj Skalický. Pitva ukázala, že išlo o vrodenú srdcovú vadu,“ uvádzajú na stránke.

Zdedili to po matke

Košická zoo podľa informácií ihneď kontaktovala chomutovský Zoopark, kde do tejto smutnej udalosti vniesli viac svetla. Tam podľa zoo matka tuleňa, Taške, uhynula v dôsledku rovnakej diagnózy. Ako ďalej píšu, po smrti sú aj všetci jej potomkovia.

„Výnimku tvorí len jedna samica, sestra našich dvojčiat, ktorá žije v chovnej skupine v Chomutove a náš Gek. Náš chov mláďat narodených v ľudskej opatere tak patrí k najúspešnejším, aj keď možno takéto konštatovanie znie v tejto situácii trocha rozpačito. V týchto dňoch venujeme mimoriadnu pozornosť tak po zdravotnej ako aj psychickej stránke druhému z tuleňov. Nevieme, či išlo o jednovaječného alebo dvojvaječného jedinca,“ píše zoo na svojej stránke.

Dospievajúci Gek ostal sám

Gek zostal osamotený a navyše v čase hormonálnych zmien sa jeho organizmus musí vyrovnať so zvýšenou záťažou aj na metabolizmus a obehový systém.

Deväťroční súrodenci neboli podľa zoo nikdy oddelení a práve kvôli ich citovej väzbe sa v minulosti po zrelej úvahe rozhodla oddialiť ich odchod z Košíc do iného zariadenia, prípadne ukončenie chovu tuleňov vôbec.

„Zoo Košice je jediná zoo na Slovensku, ktorá chová tulene. Diagnostika v prípade týchto zvierat je veľmi náročná, a tak v prípade akýchkoľvek problémov sme odkázaní na pomoc skúsenejších kolegov zo zahraničia,“ dodali.

Foto: Zoo Košice

Zdroj: www.zookosice.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM