Webnoviny - Rôzne

V Košickom kraji padali rekordy vo vypaľovaní trávy

Uplynulý víkend zaznamenali hasiči v Košickom kraji v tomto roku rekordný počet požiarov tráv – 116, okrem toho 24-krát horel les.

(WEBNOVINY) – V odpovedi na otázku agentúry SITA to dnes uviedol vedúci oddelenia požiarnej prevencie košického krajského riaditeľstva HaZZ Jozef Cincuľa. Doložil, že lesné požiare zatiaľ spôsobili priame škody vo výške 19 850 eur a škody na trávnych porastoch presiahli 11 000 eur.

Ako uviedol Cincuľa, cez víkend v Košickom kraji v rámci prevencie hliadkovalo 35 hasičov. Za priestupky uložili 12 blokových pokút v celkovej výške 301 eur, dva priestupky postúpili na vybavenie orgánom verejnej správy.

Cez uplynulý víkend len v okresoch Košice-mesto a Košice-okolie likvidovali 26 požiarov trávnych a lesných porastov. Deväť požiarov likvidovali hasiči na Spiši. Ako dnes ráno informoval dôstojník operačného strediska v Spišskej Novej Vsi Ladislav Baluch, už niekoľko dní horí les medzi Krompachmi a Richnavou na ploche viac ako 12 hektárov.

Aj dnes na mieste zasahuje deväť hasičov a desiatky lesných robotníkov a dobrovoľníkov. Ako uviedol Baluch, na hasenie v tejto lokalite nemožno použiť vrtuľník s bambi vakmi, lebo v tejto lokalite je inštalované elektrické vysokonapäťové vedenie.

V Trnavskom kraji zase hasiči zaznamenali v minulom týždni 131 výjazdov, čo je o 33 viac ako v predchádzajúcim týždňom. Až sto výjazdov smerovalo k požiarom, 63 z nich bolo dôsledkom vypaľovania tráv a suchých porastov.

Pri udalostiach, ku ktorým boli hasiči privolaní, prišli o život tri osoby, jedna pri dopravnej nehode, dve pri technických zásahoch. Najviac práce mali hasiči v okrese Dunajská Streda, ďalej v okresoch Galanta a Trnava.

Počas víkendu vykonali hasiči v kraji aj niekoľko kontrol v súvislosti s vypaľovaním trávy a suchých porastov. Uložili niekoľko symbolických pokút osobám, ktoré pri tejto nepovolenej činnosti prichytili. Ďalšie prípady budú riešené priestupkovým a rozkazným konaním. Agentúru SITA informoval hovorca trnavských hasičov Ivan Peťko.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM