Kultúra

V košickom parku sa chystá fascinujúce divadlo: Uvidíme akrobaciu, aká tu ešte nebola

Jedinečné predstavenia Imaginácie s prvkami divadla, akrobacie či tanca čakajú divákov v týchto dňoch v Mestskom parku v Košiciach. Publikum sa môže tešiť na ohňovou show, či úplne novú akrobaciu, akú na Slovensku ešte nikto nevidel.

Ilustračný obrázok k článku V košickom parku sa chystá fascinujúce divadlo: Uvidíme akrobaciu, aká tu ešte nebola
Zdroj: TASR

Piaty ročník unikátneho projektu prináša Staromestské divadlo Petra Raševa. Magický príbeh, ktorý stvárňujú profesionálni akrobati, herci a tanečníci, sa odohrá vo štvrtok, v piatok a sobotu, každý večer o 21:15 hodine. Vstup je pre divákov voľný.

Zaujímavý a magický príbeh

Po skúsenostiach z predošlých ročníkov sa organizátori snažili vytvoriť prestavenie, ktorého jednotlivé obrazy budú naozaj veľké a môžu sa odohrávať na vyvýšenom alebo otvorenom priestranstve, aby bola čo najlepšia viditeľnosť pre tisíce divákov.

S malým chlapcom, ktorý sa omylom dostal do sirotinca, keď sa stratil svojim rodičom, sa diváci vydajú na rozprávkovú cestu domov. „Opäť pôjde o zaujímavý, magický príbeh, no tentoraz sa dotkneme aj aktuálnej témy, ktorá je, žiaľ, veľmi reálna, a to je hrozba vojny,“ hovorí riaditeľka projektu Ľuba Blaškovičová.

Jednotlivé obrazy Imaginácii sa spájajú do jedného tematického celku a odohrávajú sa na viacerých miestach. Diváci sa posúvajú spolu s účinkujúcimi po dejovej línii. „Tento rok sa budú časti príbehu odohrávať len na šiestich miestach, takže diváci sa nenachodia až toľko ako po minulé ročníky. Pristúpili sme k tejto koncepcii, pretože ľudia sa sťažovali, že sa nestíhali presúvať a pre obrovský počet divákov poriadne nevideli,“ vysvetľuje Blaškovičová. Novinkou je aj využitie interiéru, na veľkolepú úvodnú scénu organizátori vybrali zrekonštruovanú Kunsthalle.

Výnimoční účinkujúci

Na Imaginácie pricestujú už známi účinkujúci, ako nemecký povrazochodec Oliver Zimmerman, združenie pouličných umelcov V.O.S.A z Čiech, Long Vehicle Circus, či slovenské duo Aratron Aspis so svojou UV a ohňovou show. Talianska skupina eVenti Verticali prinesie do Košíc podľa šéfky projektu úplne novú akrobaciu, akú na Slovensku ešte nikto nevidel.

„Ja by som sa tešila aj na akvabely, trampolínu, tá tu tiež ešte nebola, no a najmä na záverečný obraz. Českí a slovenskí grafici chystajú video mapping na budovu bývalého korčuliarskeho pavilónu. A z toho, čo som videla, to bude naozaj niečo úžasné,“ uviedla Blaškovičová.

Piaty ročník Imaginácií pripravilo Staromestské divadlo, ktoré do svojho názvu nedávno prijalo meno jeho zakladateľa Petra Raševa. Projekt sa koná pod záštitou primátora mesta Košice Richarda Rašiho.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM