Zuzana Vajayová Rôzne

V KSK ubudlo tritisíc žiakov stredných a odborných škôl

Košický samosprávny kraj (KSK) pripravuje návrh zmien v sieti škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Materiál bude predložený na rokovanie Zastupiteľstva KSK 21. februára 2011. Na dokumente sa stále pracuje, o navrhovaných zmenách diskutovali pracovníci odboru školstva KSK vo všetkých subjektoch v kraji, v ktorých je zmena navrhovaná. TASR o tom informovala hovorkyňa KSK Zuzana Bobriková.

„Záujmom zriaďovateľa je, aby školy, ktoré majú perspektívu, o ktoré je záujem, dokázali aspoň minimálne rozvíjať podmienky pre študentov i pedagógov. Za ostatné dva roky poklesol počet žiakov na školách KSK o tritisíc. To je počet, ktorý výrazne ovplyvňuje ich ekonomiku a prevádzku,“ uviedla Bobriková. Dodala, že školy s nízkym stavom žiakov sú závislé na tom, či im zriaďovateľ navýši rozpočet a tým brzdia rozvoj ostatných škôl. Ak sa niekde pridá, inde sa musí ubrať. Zriaďovateľ sa preto snaží prispôsobiť sieť škôl a zariadení, pretože ak sa situácia nebude riešiť, nebude možné zabezpečiť kvalitné vzdelávanie ani rozvoj. Školy budú iba prežívať, bez možnosti investícií. „Zo súčasného krajca nevie regionálna samospráva nasýtiť taký počet škôl, aký má, pretože balík finančných prostriedkov je obmedzený,“ zdôraznila.

V aktuálnom návrhu by zmeny malo pocítiť 23 škôl a zariadení vo všetkých okresoch Košického kraja. Deväť stredných škôl, jeden internát a jedno školské hospodárstvo by mali byť zrušené. Ich žiaci budú pokračovať vo svojich študijných odboroch na nástupníckych školách v tých istých mestách. Predpokladaná ročná úspora je 1,5 milióna eur.

KSK má za sebou už dve etapy racionalizácie, ktoré zmenili sieť škôl. Príkladom riešenia, ktoré prinieslo pozitívny efekt, je spojenie piatich stredných škôl v Michalovciach do jedného subjektu – Strednej odbornej školy technickej na Partizánskej ulici. Spojenie prinieslo lepšie podmienky pre výučbu, kvalitnejšie technické vybavenie, ale pocítili to aj učitelia, ktorí majú najvyšší priemerný zárobok zo všetkých škôl v pôsobnosti KSK.

„Po prvýkrát sa zmeny v sieti dotknú aj gymnázií. Doterajšie dve etapy racionalizácie riešili len odborné školy. Počet štátnych i neštátnych gymnázií je však už taký vysoký, že nedokážu naplniť triedy, hoci nestanovujú žiadne vzdelanostné kritériá,“ uzavrela Bobriková.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM