Richard Rovinsky Rôzne

V meste osadili prvé semafóry na solárnu energiu

Už aj na východe robia svoju trošku pri boji so znečisťovaním ovzdušia.

Priechod pre chodcov medzi Business Centrom na Letnej 45 a Východoslovenskými tlačiarňami na Letnej 47 v Košiciach už bude bezpečnejší. „Je to vďaka novej svetelnej výstražnej signalizácii na solárnu energiu, ktorú tam v uplynulých dňoch inštalovalo mesto,“ uviedol pre TASR vedúci komunikačného referátu Magistrátu mesta Košice Jaroslav Vrábeľ. Ako dodal, vlani umiestnili jej prvú časť v smere z Watsonovej ulice, minulý týždeň ju dokončili aj v opačnom smere na Watsonovu. Ide o prvé takéto zariadenie v Košiciach.
„Snímače reagujú na prítomnosť chodcov, teda ak chodec príde k priechodu, spustí sa svetelná výstražná signalizácia, inštalovaná vo vozovke a zároveň osadená i na stĺpikoch. Blikajúce svetlá upozorňujú vodičov motorových vozidiel na prítomnosť chodcov v blízkosti priechodu a na ich zámer prejsť cez komunikáciu,“ vysvetlil viceprimátor mesta Košice Mikuláš Čečko.
Doplnil, že napájanie nového zariadenia je zabezpečené z batérií, ktoré sa cez deň dobíjajú zo solárnych článkov. „Zariadenie pracuje nepretržite 24 hodín denne, teda i v noci, pričom svetelné výstražne znamenie je jasne viditeľné aj cez deň. V činnosti je však len v prípade detekcie chodca, aby vodiči reagovali len na aktuálny dopyt chodcov,“ spresnil Čečko.
Takáto výstražná svetelná signalizácia na priechode pre chodcov je podľa jeho slov rovnocennou voľbou v porovnaní so semaforom. „Na rozdiel od cestnej svetelnej signalizácie však toto zariadenie nie je závislé od existencie elektrického napájania a taktiež má aj výchovný vplyv na vodičov – tí zastavia, keď je dopyt na použitie priechodu a nie iba z vynútenia tohto stavu, ako v prípade priechodu riadeného semaformi,“ poznamenal.
Mesto plánuje v nasledujúcom období inštalovať podobné zariadenia v rámci finančných možností aj na iných miestach. Samospráva uvažuje i o možnosti spolufinancovania takéhoto projektu s poisťovňami. Celkové náklady na zriadenie výstražnej svetelnej signalizácie na priechode pre chodcov na Letnej ulici predstavujú zhruba 18.000 eur (542.268 Sk).

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM