Zuzana Vajayová Rôzne

V mestskej časti Šaca otvorili komunitné centrum pre rómsku menšinu

Za kľúčový krok k sociálnej integrácii rómskej menšiny v Mestskej časti Košice - Šaca považujú aktivisti z Občianskeho združenia ETP otvorenie komunitného centra, ktoré dnes slávnostne uviedli do života.

Komuntiné centrum vzniklo v lokalite, kde Rómovia tvoria približne jednu štvrtinu obyvateľstva.

„Projekt pod názvom Šanca pre Rómov je unikátny, keďže vznikol v rámci medzi sektorovej spolupráce medzi spoločnosťou U.S. Steel Košice, miestnou samosprávou Košice – Šaca a Občianskym združením ETP Slovensko. Hlavným sponzorom projektu je Rómsky vzdelávací fond, realizáciu projektu podporujú aj ďalší partneri, s ktorými má ETP Slovensko dlhodobú spoluprácu,“ uviedla Slávka Mačáková z ETP.

Podľa nej sú tradičné riešenia odsúdené na neúspech. Vyžadujú sa nové prístupy, ktoré zaobchádzajú s ľuďmi nie ako s obeťami, ale považujú ich za rovnocenných účastníkov a riešiteľov problémov, ktorí sú zodpovední voči sebe, svojej rodine a komunite.

„Projektom ETP Slovensko napĺňa svoj dlhodobý cieľ – komplexne pristupovať k riešeniu generačnej chudoby v znevýhodnených a marginalizovaných komunitách a vytvárať tak podmienky pre dlhodobú zmenu a udržateľnosť aktivít a intervencií. V tomto komunitnom centre bude ETP Slovensko poskytovať komplexné integrované služby v štyroch oblastiach zamestnanosť, bývanie, vzdelávanie a zdravie a obyvateľom rómskej komunity vytvárať príležitosti na sociálnu integráciu,“ dodala Mačáková. Projekt podporuje zmenu vytváraním pomyselných mostov medzi odborníkmi a komunitami a napomáha rozvíjať ľudský, sociálny a ekonomický kapitál obyvateľov znevýhodnených regiónov Slovenska.

Cieľovou skupinou projektu sú rodiny a jednotlivci zažívajúci generačnú chudobu, prevažne z rómskej menšiny. Projekt poskytne podporu a služby aj Nerómom, ktorí žijú v generačnej chudobe. Projekt sa realizuje sa v komunitnom centre, ktoré poskytuje komplexné služby v rozsahu, ktorý je na Slovensku veľmi zriedkavý a obsahuje prístup od kolísky po hrob, to znamená prácu so všetkými vekovými kategóriami obyvateľov.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM