Alexandra Kolínská Rôzne

V metropole východu maturity v plnom prúde: Atmosféra na košickom gymnáziu zachytená v OBRAZOCH

Písomné maturity už začali a to aj v metropole východu. Zavítali sme na jedno z košických gymnázií, aby sme vám priniesli, ako tu maturanti prežívali chvíle pred začatím skúšok.

Ilustračný obrázok k článku V metropole východu maturity v plnom prúde: Atmosféra na košickom gymnáziu zachytená v OBRAZOCH
Foto: Alexandra Kolínská / Zdroj: Dnes24.sk

Aj Gymnázium Šrobárova 1 v Košiciach bolo dnes plné slávnostne oblečených študentov. Začali sa totiž písomné maturity zo slovenského jazyka a literatúry. Žiaci dostali spolu 64 úloh. Na ich vypracovanie mali 90 minút. Následne maturanti písali sloh, na ktorý bolo vyhradených 150 minút. Vyberať si mohli zo štyroch tém. Vybrali sme sa na miesto, aby sme zistili, aké sú ich pocity pred skladaním písomnej skúšky dospelosti.

Príprava Šrobárčanov na skúšku dospelosti

Podľa riaditeľa gymnázia na Šrobárke Slavomira Harabina, príprava na maturity prebieha štyri roky a nedá sa to urobiť ani za polroka ani za mesiac a už vôbec nie za posledný týždeň. „Kľúčom k príprave je veľmi vysoké nasadenie všetkých učiteľov počas každej vyučovacej hodiny., samozrejme, s motiváciou žiakov, ktorí študujú preto, lebo chcú niečo v živote dosiahnúť. Keď všetko toto spojíme, tak výsledkom môže byť naozaj kvalitná príprava na maturitu,“ uviedol.

A ako sa na maturity pripravovali žiaci? „Ja som sa pripravoval od nedele. :D“ povedal s humorom jeden zo študentov. „Pripravovali sme sa celé štyri roky, pretože je toho veľa a nedá sa to všetko naučiť za chvíľu,“ reagovala jeho spolužiačka.

Šrobárka cíti v maturitách posun

Na riaditeľa gymnázia sme smerovali otázku, či je viditeľný rozdiel v náročnosti postupom rokov. Ako uviedol, štýl otázok sa podľa neho každým rokom trochu mení. „Keď to porovnám s mojimi mladými časmi, tak väčší dôraz bol skôr na obsah, kto čo vie a podobne. Teraz sa kladie dôraz skôr na takzvané zručnosti, alebo nejaké kompetencie, napríklad písomná maturitná skúška zo slovenčiny je z väčšej časti určite o gramotnosti,“ vyjadril sa nám k otázkam riaditeľ.

„Čiže nie je až tak dôležité, že či úplne všetko žiaci doslova nadupali do hlavy, ale ak oni pracovali s textami, rozvíjali kompetencie, tak v tomto z roka na rok cítime posun oproti tomu, čo bolo kedysi. Tak isto je to aj z iných predmetov, napríklad z matematiky to tiež ide viac k tým matematickým kompetenciám, ale v tej slovenčine to najviac vidno“ porovnal.

Praktická stránka štúdia na gymnáziu

Na otázku – Pripravujete žiakov aj prakticky do života? – nám riaditeľ odpovedal: „Svojím spôsobom áno, pretože okrem vedomostí, ktoré tí žiaci majú, tak majú vedieť napríklad aj komunikovať, vedieť vyjadriť svoj názor a toto v živote potrebujú. Jednoducho dokázať si poradiť v rôznych životných situáciách. Žiakov pripravujeme aj na vysokú školu, ale aj do života.“

Určite poznáte ten pocit, keď ste ako maturanti čakali na svoj ortieľ. Nervozita bola vidieť aj na mladých gymnazistoch. Niektorí si opakovali učivo v triede, iní postávali na chodbe. „Dosť sme nervózni, pretože nevieme, čo nás čaká, či to nebude príliš ťažké. Výsledky testov sú dôležité, od toho sa budú odvíjať naše známky,“ povedal jeden z budúcich absolventov Šrobárky, postávajúci na chodbe. Zaujímalo nás, či sú dostatočne pripravení, na čo jeden z mladíkov odpovedal: „Tak hádam hej, to sa uvidí, keď budú výsledky. No tie sa dozvieme pred začiatkom akademického týždňa v máji. Potom nás čakajú ústne skúšky.“

Pozrite si aj Dôležité rady nielen pre študentov, ako predísť stresom pred skúškami.

Stredoškolákom začali písomné skúšky dospelosti
20
Galéria
Foto: Alexandra Kolínská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM