Zuzana Vajayová Rôzne

V nemocnici pribúda počet kolabujúcich ľudí, príčinou sú horúčavy

Za posledných desať dní ošetrili pracovníci interných ambulancií Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach asi 60 pacientov so zdravotnými ťažkosťami vyvolanými teplom.

„Na Oddelení urgentného príjmu na Triede SNP 1 ošetrili v priebehu desiatich dní 29 pacientov s ťažkosťami, pod ktoré sa podpísali horúčavy a na Centrálnom prijímacom oddelení na Rastislavovej ulici vyhľadalo pomoc odborníkov v rovnakom období 28 takýchto pacientov,“ informovala dnes TASR hovorkyňa UNLP Jaroslava Oravcová. Nemocnica na nepriaznivé štatistiky upozorňovala aj minulý týždeň.

Počet ošetrených s kolapsom, slabosťou, nevoľnosťou či tráviacimi ťažkosťami z tepla bol najvyšší v prvých dňoch nástupu horúcich dní, teda predminulý víkend a minulý piatok.

Medzi pacientmi prevažujú podľa hovorkyne hlavne starší ľudia, no zdravotné problémy sa nevyhýbajú ani mladším vekovým skupinám. „Najmladší muž s kolapsom mal iba 20 rokov. Najstaršia ambulantne ošetrená pacientka bola 99-ročná Košičanka a najstaršia hospitalizovaná žena mala 83 rokov,“ pripomenula.

Pacienti prichádzajú na ošetrenie do internistických ambulancií hlavne neskoro popoludní a v noci, keď sa u nich prejavia dôsledky prehriatia a zlyhávanie termoregulácie. „Výnimkou bol uplynulý piatok, kedy prišlo už počas dňa na ošetrenie desať pacientov s termickými problémami,“ uviedla Oravcová.

Lekári v horúčavách radia vyhýbať sa slnku, ochladzovať sa často vlažnou vodou hlavne na zátylku, nosiť vzdušné odevy, chrániť si hlavu. Dôležitý je prísun tekutín – minimálne dvoch litrov denne vo forme stolových a minerálnych vôd či čaju.

„Prijímať tekutiny je potrebné aj vtedy, keď človek nepociťuje smäd – pocit smädu je už varovným signálom, že má telo deficit vody. Vyhýbajte sa konzumácii ťažkých jedál a alkoholu, ktorý je močopudný, zvyšuje produkciu tepla v organizme,“ radia doktori. Obmedziť treba aj kávu, čierny čaj a tonik, tie totiž odvodňujú.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM