Webnoviny - Kultúra

V novembri vystúpia v SND Slovinci, Brňania, Žilinčania aj Košičania

November sa v Činohre Slovenského národného divadla (SND) ponesie v znamení hosťovaní.

V rámci projektov V národnom ako doma a SND a jeho priatelia privítajú divadlá zo Slovenska i zo zahraničia. Milovníci divadla si tak budú môcť v Bratislave pozrieť činoherné predstavenia divadiel z Ľubľany, z Brna, zo Žiliny a z Košíc. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa divadla Zuzana Golianová.

Vo štvrtok 12. novembra budú diváci mať jedinečnú možnosť zoznámiť sa s tvorbou partnerského divadla prvej slovenskej scény – Slovinského národného divadla z Ľubľany. V Sále činohry v novej budove sa súbor predstaví inscenáciou hry jedného z najúspešnejších slovinských spisovateľov a dramatikov Draga Jančara s názvom Ticho bijú hodiny. „Inscenácia je mozaikou magických scénok zo súčasnosti, ktoré na prvý pohľad nemajú nič spoločné. V skutočnosti ich spája čas – všetky sa totiž odohrávajú počas jednej temnej hriešnej noci. Čuduje sa nielen diabol, ale aj my sa o sebe veľa dozvieme,“ opisuje hru Golianová. Činohra Slovinského národného divadla úspešne hosťovala v národnom divadle aj vlani, keď do Bratislavy pricestovala s medzinárodne oceňovanou inscenáciou Eduard II.

Na druhý deň 13. novembra uvedie v Sále činohry Mestské divadlo Žilina inscenáciu výnimočného režiséra Eda Kudláča – Žena z minulosti. Autor hry Roland Schimmelpfennig patrí v Európe medzi najčastejšie uvádzaných nemeckých dramatikov. V jednej z postáv sa predstaví aj aktuálna laureátka Dosiek za najlepší ženský herecký výkon sezóny na Slovensku Jana Oľhová. Príbeh hry zavedie divákov za rodinou, ktorá sa sťahuje do zámoria. V čase príprav sa objaví žena z minulosti a všetko sa zmení – komédia sa mení na drámu.

V nedeľu 15. novembra sa s dramatizáciou preslávenej knihy Kena Keseyho Prelet nad hniezdom kukučky v Bratislave predstaví Činohra Štátneho divadla Košice. Inscenáciu režíroval talentovaný režisér mladej generácie Michal Vajdička. Úlohu R. P. McMurphyho, v ktorej sa vo filmovej podobe zaskvel Jack Nicholson, zveril Michalovi Soltészovi, vrchnú sestru Ratchedovú stvárnila profilujúca osobnosť súboru Dana Košická.

Štvoricu hosťujúcich divadiel uzatvára brnianske národné divadlo, ktoré 23. novembra vystúpi s inscenáciou režiséra Davida Drábka Furianti 2008. Ide o novú verziu známej divadelnej hry klasika Ladislava Stroupežnického Naši Furianti. Dejová línia a postavy komédie sú zachované, prináša však pohľad na súčasnú českú dedinu, ktorá sa od tej pôvodnej vlastne veľmi nezmenila.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM