Webnoviny - Krimi

V procese s Mikulášom Č. záverečné reči prokuratúry i obhajoby

Na hlavnom pojednávaní s Mikulášom Č., ktorý je obžalovaný zo spáchania šiestich vrážd a objednávky vraždy podnikateľa Mariána Karcela, sa dnes záverečnými rečami prezentovala prokuratúra aj obhajoba

Prokuratúra žiada pre obžalovaného výnimočný trest doživotie. Opiera sa o stanovisko súdneho znalca z odboru psychológie, ktorý vo svojom posudku napísal, že Mikuláš Č. nie je schopný resocializácie a je u neho veľké riziko po prepustení opätovného páchania trestnej činnosti.

Obhajoba ešte neskončila čítanie záverečných rečí, v ktorých bude pokračovať v stredu. Napadla porušenie zásady špeciality. Snaží sa spochybniť pravdivosť výpovedí svedkov, ktorí majú kriminálnu minulosť. Podľa ich tvrdenia motívom nedôveryhodných svedkov je snaha získať výhody alebo zbaviť sa stíhania za spáchané trestné skutky. Advokáti Mikuláša Č. sa odvolávajú aj na niektoré odlišnosti vo výpovediach svedkov, ktoré nezodpovedajú znaleckým posudkom, hlavne v prípade smerovania striel pri vražde Pavla Lenharta. V stredu budú pokračovať záverečné reči obhajoby a slovo dostanú aj obžalovaní Mikuláš Č. a jeho švagor Jozef M. Podľa vyjadrenia predsedu senátu rozsudok ešte nepadne.

Mikuláš Č. čelí obžalobe, že v septembri 1994 zastrelil údajného policajného informátora Jozefa Filipa. Prokuratúra ho viní zo smrti muža z podsvetia Jozefa Štefana, ktorého Mikuláš Č. v decembri 1994 strelil do hlavy krátkou guľovou zbraňou a nechal ho v aute uhorieť. Vo februári 1997 sa spolupodieľal na fyzickej likvidácii Štefanovho kamaráta Pavla Lenharta, ktorý bol popravený dvoma ranami do hlavy v kancelárii Mikuláša Č. Obžalovaný sa podieľal aj na vraždách dvoch mužov z dunajskostred­ského podsvetia Milana Siposa a Emila Potascha, ktorých telá videli svedkovia vynášať z firmy Mikuláša Č. zabalené v kobercoch 15. marca 1997. V popradskom hoteli Gerlach 25. marca 1997 podľa obžaloby Mikuláš Č. viackrát nožom bodol bývalého policajta Gustáva Slivenského. Vraždu podnikateľa Mariána Karcela v júni 2000 si Mikuláš Č. podľa obžaloby objednal z väzenia.

Proces s Mikulášom Č. sa začal 9. novembra minulého roku.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM