Andrea Mesarčíková Rôzne

V septembri sa v meste opäť predstavia divadlá zo strednej Európy

Stredoeurópskym divadelným umením ožije opäť centrum Košíc.

Na 4. ročníku Festivalu divadiel strednej Európy sa od 2. do 5. septembra predstaví 12 divadiel zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. Festival aj v tomto roku organizuje Občianske združenie (OZ) Košické divadlo v spolupráci so Štátnym divadlom (ŠD) Košice. TASR informoval tlačový tajomník ŠD Svjatoslav Dohovič, podľa ktorého organizátori aj tohto roku pripravili pre divákov divadelnú všehochuť.
„Na veľkom pódiu na Hlavnej ulici pri Immaculate budú môcť vidieť dva muzikály a dve tanečné produkcie, z ktorých jedno je aj so živou folklórnou hudbou. Do stanu sme pripravili predstavenia pre deti a veľmi obľúbené večerné predstavenia so začiatkom o 22. hodine. V historickej budove a radnici vystúpia poľský a maďarský divadelný súbor a pre divákov bude zabezpečené simultánne tlmočenie,“ uviedol predseda OZ Košické divadlo a riaditeľ festivalu František Ténai, podľa ktorého sa snažili žánrovo rôznorodým programom opäť osloviť všetky vekové skupiny.
Festival si počas svojej zatiaľ trojročnej histórie získal priazeň Košičanov, ale aj návštevníkov mesta. „Napriek nie najpriaznivejšej finančnej situácii sme hľadali všetky možnosti, aby sme novú festivalovú tradíciu zachovali. Sústredili sme sa na prezentáciu divadiel na Hlavnej ulici a v budovách v jej bezprostrednej blízkosti, aby sme prilákali čo najviac divákov. Aj keď v tomto roku bude trocha menej predstavení, dúfam, že sa nám podarí udržať vysokú návštevnosť jednotlivých podujatí a festivalu ako celku,“ skonštatoval Ténai s tým, že v minulom roku videlo festivalové predstavenia 10.000 divákov.
Súčasťou a novinkou tohtoročného festivalu bude aj Konferencia divadiel strednej Európy. Na festivale sa predstavia Mestské divadlo zo Žiliny, Městské divadlo z Brna, Divadlo SKRAT z Bratislavy, domáce Divadlo Maškrta, Studio dell Arte z Českých Budějovíc, Divadlo na kolesách z Bratislavy, Petőfiho divadlo zo Šoprone z Maďarska, Divadlo J. Kochanowského z poľského Radomu, bratislavská Nová scéna, Nové divadlo z Krakowa z Poľska, bábkové divadlo Babadlo z Prešova a domáce Štátne divadlo. Vstup na všetky predstavenie je voľný.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM