Richard Rovinsky Kultúra

V Štátnom divadle uvedú premiéru Donizettiho opery Lucia z Lammermooru

Tragická opera Gaetana Donizettiho Lucia z Lammermooru je ďalším titulom, ktorý v tejto sezóne pripravilo premiérovo Štátne divadlo v Košiciach.

Hrôzostrašný dej opery vznikol podľa historického románu Nevesta z Lammermooru, škótskeho spisovateľa Waltera Scotta. Vykresľuje udalosti, ktoré sa skutočne odohrali v roku 1669 v rodine významného škótskeho právnika a politika z obdobia anglickej buržoáznej revolúcie. Ide o príbeh nešťastnej lásky, ktorá sa počas svadobnej noci zmení na tragédiu. Ženícha nájdu mŕtveho a nevestu pomätenú. Operu uviedol Donizetti po prvý raz v roku 1835 na scéne neapolského Teatro San Carlo. Hudbu zložil za 36 dní.
Réžiu nad košickým predstavením prevzal Marián Chudovský. „Zámerom režiséra je pripraviť každú inscenáciu originálnym spôsobom, kreatívne pretlmočiť dielo divákovi. O to sa pokúšame aj my. Kombinujeme klasické prvky francúzskej rokovej grafiky s prvkami moderného pohybového tanca," povedal Chudovský. Podľa jeho slov chcú diváka zaujať modernými výrazovými prostriedkami, k čomu by mala napomôcť aj choreografia Ondreja Šotha.
Hudobne operu naštudoval taliansky dirigent Alessandro Pagliazzi, ktorý sa pri taktovke bude striedať s domácim Igorom Dohovičom. V opere vystúpia aj sólisti ako Ludovic Kendi, Katrina Skrzeszewska, Jaroslav Dvorský.
Premiéry opery, ktorá sa na javisku Štátneho divadla bude uvádzať v talianskom jazyku s titulkami, sú naplánované na 27. a 28. novembra.

zdroj: TASR, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM