Lenka Fedorová Správy

V Ťahanovciach a Šaci nové zberné dvory: Čo si od toho magistrát sľubuje?

V Košiciach pribudli nové zberné dvory. Plán radnice a spoločnosti zabezpečujúcej zber komunálneho odpadu je jasný.

Ilustračný obrázok k článku V Ťahanovciach a Šaci nové zberné dvory: Čo si od toho magistrát sľubuje?
Zdroj: TASR

Mestské časti Košíc, Ťahanovce a Šaca majú od začiatku júla dva nové zberné dvory. Nachádzajú sa na Magnezitárskej a Železiarenskej ulici. Od navýšenia počtu zberných dvorov a ich lepšej dostupnosti pre obyvateľov MsČ si kompetentní sľubujú menej čiernych skládok. Celková investícia do nových zberných dvorov predstavovala 200.000 eur. Informovala o tom Tatiana Kubišová zo spoločnosti KOSIT.

Prevádzky prinesú kratšiu čakaciu dobu

Košice sú po Bratislave (11) a Trnave (6) na tretej priečke v počte zberných dvorov v rámci krajských miest na Slovensku. Rozšírenie počtu zberných dvorov podľa Kubišovej realizovali za podpory Magistrátu mesta Košice.

„Spustením prevádzok v Šaci a Ťahanovciach dôjde ku skráteniu priemernej vzdialenosti obyvateľov vzdialenejších mestských častí k najbližšiemu zbernému dvoru. Znížená vyťaženosť ostatných zberných dvorov prinesie aj príjemný vedľajší efekt, a to kratšiu čakaciu dobu na vybavenie obyvateľov,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti KOSIT Marián Christenko.

Pribudnú ďalšie novinky

Zberný dvor nachádzajúci sa na Železiarenskej ulici má primárne slúžiť obyvateľom spádovej oblasti Šaca, Poľov, Lorinčík, Pereš, Šebastovce, čo spolu predstavuje 10 078 obyvateľov.

„Som rád, že jeden z nových zberných dvorov je umiestnený práve v našej mestskej časti. Doteraz sme mali u nás zriadené improvizované stanovište veľkokapacitných kontajnerov a prevádzková doba bola obmedzená,“ zdôraznil starosta mestskej časti Košice – Šaca Daniel Petrík.

Obyvateľov Košíc čakajú podľa Kubišovej aj ďalšie novinky. „Spoločnosť KOSIT obnovila svoju vozový park o 12 áut a v Košiciach pribudne spolu 500 nových kontajnerov na triedený zber. Na nákup použila spoločnosť vlastné zdroje a financie z Recyklačného fondu, čo znamenalo investíciu vo výške 92 625 eur,“ dodala Kubišová.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM