Správy

V tomto sme svetoví: 5 NAJ metropoly východu!

Pre niekoho domov, pre iných miesto, kam sa radi vracajú. Košice sú naozaj výnimočným mestom. Dôkazom je 5 rarít, vďaka ktorým o nás vedia aj vo svete.

Ilustračný obrázok k článku V tomto sme svetoví: 5 NAJ metropoly východu!
Zdroj: Dnes24/TASR

Košice patria bez pochyby k najkrajším mestám na Slovensku. Tešia sa množstvu turistov, ktorí k nám merajú cestu z celého sveta. Výnimočnosť metropoly východu však siaha ešte ďalej. Môže sa popýšiť niekoľkými „naj“, vďaka ktorým patríme vo svete k najlepším. Vedeli ste o nich?

Slávny strongman

Košice sa môžu pýšiť mužom, ktorý má zápisy v Guinessovej knihe. Strongman Juraj Barbarič je v Guinnessovej knihe rekordov zapísaný pri piatich siláckych rekordoch!

Najstarší erb v Európe

Košice sú prvým európskym mestom, ktoré získalo erbovú listinu. Stalo sa tak 7.mája 1369 v Diósgyöri, keď vydal kráľ Ľudovít Veľký ako prvý panovník v Európe najstaršiu erbovú listinu pre právnickú osobu- mesto.

Košický zlatý poklad

Košický zlatý poklad patrí medzi najväčšie hromadné nálezy starých mincí na svete. Napriek rôznym neduhám ho nestihol osud, ako pri iných takýchto významných nálezoch mincí, opätovné zmincovanie. Tvorí ho komplex 2920 kusov zlatých mincí, 3 zlaté medaily a zlatá renesančná reťaz.

Medzinárodný maratón mieru

Medzinárodný maratón mieru, ktorý sa beží každoročne v Košiciach je najstarším európskym maratónom a tretím najstarším maratónom na svete. Niet divu, že štartovné čísla sa míňajú už teraz.

Dóm sv. Alžbety

Najväčšia pýcha Košíc, Dóm sv. Alžbety je bezpochyby platným členom tejto pätice. Dóm je najvýchodnejšou gotickou katedrálou v Európe. Unikátne je aj šošovkovité námestie, na ktorom je umiestnený. To sa vďaka svojej výnimočnosti zapísalo v zozname UNESCO.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM