Tlačové správy

V zmodernizovaných Bardejovských kúpeľoch začala sezóna

V Bardejovských kúpeľoch v piatok 7. júna 2013 slávnostne otvorili kúpeľnú sezónu. Počas tohto roka očakávajú, že sa im podarí zvýšiť návštevnosť samoplatcov najmenej tak ako vlani, keď zaznamenali nárast o cca 1300 klientov.

Ilustračný obrázok k článku V zmodernizovaných Bardejovských kúpeľoch začala sezóna
Zdroj: Dnes24.sk

Malo by sa to odraziť aj v raste tržieb a ziskovosti. Kúpele zaznamenali za rok 2012 tržby 7,385 mil. EUR a skončili hospodárenie s kladným výsledkom. Vlani ich navštívilo 16 825 osôb, čo bol v podstate rovnaký počet ako rok predtým. Zo zahraničia prišlo 1641 klientov, najviac z ČR, Ruska, Ukrajiny, Bieloruska, Poľska, Nemecka, Rakúska. Informoval o tom Jaroslav Komora, generálny riaditeľ Bardejovských kúpeľov, a.s.

,,V tejto sezóne očakávame, že dôjde k stabilizácii počtu klientov skupiny B, liečených cez poisťovne, pretože v roku 2012 Bardejovské kúpele doplatili na zmeny v indikačných zoznamoch pre kúpeľnú liečbu. Prejavilo sa to aj znížením počtu zdravotnými poisťovňami hradených dní až o 10 %. S tým súvisí aj pokles priemernej dĺžky pobytu jedného hosťa z 12,01 dňa na 10,46 dňa. V roku 2012 z celkového počtu 15 184 domácich klientov tvorili 56,8 % domáci samoplatcovia, 37,33 % klientov preplatili pobyt poisťovne a 5,87 % boli rekondičné a rehabilitačné pobyty. Trend vo všetkých kúpeľoch je jednoznačný – možnosti zvyšovania počtov klientov sú jedine v kategórii samoplatcov, ktorá je však aj najnáročnejšia a vyžaduje čoraz väčší rozsah služieb. Tomu sa prispôsobujeme aj našimi investíciami do rozvoja“, vyhlásil J. Komora.

Investície za 5 mil.eur!

Za posledné tri roky investovali Bardejovské kúpele do rekonštrukcií ubytovacích zariadení a prístrojovej techniky viac ako 5 mil. EUR. V tomto roku komplexne zrekonštruovali dve poschodia Balneoterapie s poliklinikou za 1,3 mil. EUR a dve poschodia v secesnom liečebnom dome Astória za 200 000 EUR. Vlani otvorili wellness centrum v hoteli Ozón, s vonkajšími opaľovacími terasami a vodnými atrakciami, ktoré patrí k najmodernejším na Slovensku. V Ozóne v minulom roku otvorili nové BEAUTY STUDIO zamerané hlavne na omladenie tváre a tela. Pribudla aj krytá tenisová hala. Rozšírila sa tak ponuka doplnkových služieb, ktoré klientom kúpeľov zatraktívňujú a spríjemňujú pobyt.

Slovenské tango aj pivný festival

Ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková k tomu doplnila: ,,Naše marketingové aktivity už prinášajú výsledky. Prezentujeme Bardejovské kúpele ako jedinečné miesto na liečbu, oddych a aktívne trávenie voľného času. Nezanedbávame však ani akcie pre ďalšie skupiny návštevníkov, pre ktoré sú kúpele cieľom jednodňovej turistiky a miestom aktívneho oddychu. V tomto roku sme pripravili na 23. júna premiéru 1. pivného festivalu, spojeného so Slovenským Tangom, čo je prehliadka dychových hudobných nástrojov“.

Dodala, že návštevníkov ešte poteší 13. a 14. júla 2013 jubilejný 10. ročník Bardejovských Kúpeľných dní, 59. ročník Medzinárodného hudobného leta, pravidelné koncerty klasickej hudby a 1. septembra 2013 Alžbetínsky deň na počesť cisárovnej Sissi. Okrem toho sa môžu tešiť na výstavy kvetov, obrazov, plastík a ďalšie aktivity.

Nové wellness aj pre verejnosť

Okrem kultúrno-spoločenských akcií je areál Bardejovských kúpeľov každý deň otvorený pre širokú verejnosť. Tá môže v komplexe Wellness Spa využiť denne bazén v čase 11.00–21.00 h. a saunový svet v čase 13.00–21.00 h. V stredu až nedeľu sú prístupné aj fitness, masáže a solárium.

Okrem liečebných a rekondičných pobytov navštevujú kúpele aj samoplatcovia vyhľadávajúci wellness služby. Najväčší záujem majú celé rodiny s deťmi počas sviatkov a prázdnin o pobyty spojené s návštevou wellness centra v hoteli Ozón. Pre samoplatcov je v roku 2013 škála pobytov a úrovní služieb naozaj výnimočne bohatá. Klienti si napríklad pochvaľujú aj večere formou bufetových stolov, ktoré zaviedli od 1. 2. 2013, pre zvýšenie štandardu a kvality stravovania pre klientov 1. kategórie ubytovania.

V prvej trojke

Bardejovské kúpele patria k trom najobľúbenejším, najnavštevovanejším a počtom 860 používaných lôžok k najväčším slovenským kúpeľom. V roku 2012 zamestnávali priemerne 265 osôb. Rozprestierajú sa na ploche 31 hektárov a vo vlastníctve spoločnosti je 34 objektov. Mnohé z nich postupne prechádzajú rekonštrukciami, ale ich rozsah je úmerný výške zdrojov. Preto ich nie je možné všetky zrekonštruovať naraz. Kúpele mienia ďalej investovať do vlastných objektov. V areáli sú však aj budovy, ktoré patria iným vlastníkom a niektoré z nich kazia inak priaznivý dojem z kúpeľov. Manažment však nemá ambície premeniť kúpele na zábavný park, ani púťovú atrakciu. Všetky modernizácie prevádzok a služieb sú podriadené napĺňaniu potrieb kúpeľných hostí. V súlade s investičnými možnosťami budú kúpele posilňovať kúpeľný charakter svojich zariadení a modernizovať ich.

Voda ako vo francúzskom Vichy

Podľa zahraničných expertov majú Bardejovské kúpele najlepšie minerálne pitné pramene na Slovensku, podobné zložením prameňom vo francúzskom Vichy. Bardejovská minerálna voda je prírodná-liečivá, slabo až stredne mineralizovaná, hydrogén uhličitanovo-chloridová, sodná, železitá uhličitá, studená, hypotonická, so zvýšeným obsahom kyseliny boritej. Zo všetkých slovenských kúpeľov majú Bardejovské najširšie indikačné zameranie. Liečia sa tu onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva, ženské a nervové ochorenia. Vychutnávala si ich na liečení v roku 1895 manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, nazývaná Sissi, ktorej socha sa vyníma v kúpeľnom parku. Pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleóna (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského. Tá sa v Bardejovských kúpeľoch liečila v roku 1669 a jej reliéf slávnostne odhalili práve pri otvorení tohtoročnej sezóny. Autorom reliéfu je PhDr. Kliment Mitura, rodák z Kopčian, výtvarník a medailér. Súčasťou otvorenia bolo po prvý raz aj posvätenie minerálnych prameňov, za účasti zástupcov cirkví v okrese Bardejov – rímskokatolíckej, gréckokatolíckej, pravoslávnej a evanjelickej.

Viac informácií na : www.kupele-bj.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM