Rôzne

Váhate, či dať zaočkovať vaše dieťa? Poradia vám v Košiciach

Rodičia, ktorí majú obavy z očkovania, sa môžu obrátiť na špecializované centrum v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Váhate, či dať zaočkovať vaše dieťa? Poradia vám v Košiciach
Zdroj: TASR

Centrum poskytuje špecializovanú starostlivosť pre deti s dočasnými alebo trvalými kontraindikáciami očkovania, alebo u ktorých sa vyskytli závažné komplikácie po očkovaní.

„Najčastejšie komplikácie alebo vedľajšie príhody po očkovaní sú zvýšené teploty do 38,5 stupňa Celzia a lokálne reakcie do päť centimetrov. To sú klasické reakcie. S nimi sa my v ambulancii stretávame málokedy, lebo k nám chodia ťažšie prípady. Tieto, ktoré som spomínala, sú naozaj najčastejšie reakcie od päť do 30 percent prípadov, ktoré sa môžu vyskytnúť po očkovaní a ktoré sa dajú zvládnuť doma,“ povedala primárka Detského infekčného oddelenia DFN v Košiciach Dana Hudáčková.

Potom sú to podľa jej slov vystupňované reakcie, keď je teplota vyššia ako 39 stupňov Celzia, alebo sa vyskytnú veľké, viac ako 10-centimetrové lokálne reakcie.

„Tie už potom riešime aj v našej ambulancii, respektíve každý pediater ich vie manažovať,“ vysvetlila primárka. Treťou skupinou sú zriedkavé komplikácie, ktoré sa vyskytujú pod jedno percento.

„Patrí medzi ne napríklad výskyt kŕčov po očkovaní, hypotonicko-hyporesponzívna epizóda, ktorá je veľmi vzácna, alebo alergické reakcie po očkovaní,“ doplnila. Rodičia by mali podľa nej spozornieť, keď sa vyskytnú iné prejavy ako spomínané najčastejšie komplikácie.

„Vakcíny sú v súčasnosti bezpečné a oveľa bezpečnejšie ako tie, ktoré sme dostávali my. Reakcií sme niekedy vídavali viac a deti boli aj hospitalizované. V súčasnosti si očkovanie nevyžaduje nejaké manažovanie, ako bolo v minulosti, takže nie je potreba sa báť. Respektíve treba zvážiť, či sa bojím viac očkovania, alebo ochorenia, proti ktorému môžem byť chránený a proti ktorému nemáme lieky, ako napríklad proti tetanu alebo proti diftérii (záškrtu, pozn. TASR). Keď to dostaneme, tak je veľmi veľká možnosť, že sa to neskončí dobre. Tých závažných ochorení, ktoré končia často fatálne, my to v tých nemocniciach vidíme, sa bojíme viac ako reakcie po očkovaní,“ tvrdí Hudáčková.

Centrum pre očkovanie detí s komplikáciami po očkovaní a kontraindikáciami očkovania podľa jej slov navštevujú rodičia s deťmi, ktoré majú nejaký zdravotný problém.

„Určite to nie sú komplikácie po očkovaní, tých je najmenej. Skôr sú to deti, ktoré majú zdravotné ochorenia, chronické a zvažuje sa, či sa očkuje. Keď sa očkuje, ako sa očkuje, ktoré vakcíny môže dostať a ktoré nemôže dostať. Máme okolo 200 až 300 pacientov ročne. Ten nárast pacientov je, ale skôr v súvislosti s tým, že sa rodičia o očkovanie zaujímajú a chcú sa prisť poradiť a nechať si vysvetliť. Takže nie je to kvôli tomu, že by sa zvyšoval počet komplikácií, ale skôr je tam záujem rodičov,“ skonštatovala Hudáčková.

Na oddelení v súvislosti s komplikáciami po očkovaní hospitalizujú veľmi málo pacientov. Skôr ide, ako tvrdí, o pacientov, kde je určité riziko a mohli by nastať napríklad kŕče. „Môžem povedať, že zatiaľ všetky očkovania prebehli v poriadku,“ vysvetlila Hudáčková s tým, že pacienti, u ktorých sa vykytli závažnejšie komplikácie, sa k nim dostanú až po liečbe na iných pracoviskách. Odtiaľ si žiadajú odborné nálezy a pátrajú po tom, či komplikácie súvisia s očkovaním.

Niektoré prejavy, ktoré sa objavia po očkovaní, ako napríklad responzívna odpoveď, sa môžu časom upraviť. „Keď dieťatko ochabne a ako keby zastalo vo vývoji, rodiačia sa vtedy veľmi preľahknú. Vyzerá to dramaticky, ale trvá to niekoľko dní až niekoľko týždňov. Prejde to a dieťatko sa dostane naspäť do svojho vývoja,“ dodala Hudáčková.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM