Jakub Forgács Rôzne

Vášne pri odhaľovaní tabule obetiam okupácie: Slovný útok umelca voči primátorovi!

Pri spomienke na udalosti spred 45 rokov, kedy armády Varšavskej zmluvy vpadli na územie bývalého Československa, bola včera v Košiciach odhalená nová pamätná tabuľa. Jej autorom je košický kunsthistorik Gabriel Kladek a po 45 rokoch obsahuje kompletný zoznam obetí, ktoré vtedy v Košiciach zahynuli.

Ilustračný obrázok k článku Vášne pri odhaľovaní tabule obetiam okupácie: Slovný útok umelca voči primátorovi!
Zdroj: TASR

Pôvodná pamätná tabuľa z roku 1991 obsahovala faktografické nedostatky a historické nepresnosti a po zistení nových skutočností bola v neporušenom stave demontovaná a uložená do depozitu mesta Košice. Jej autormi sú Peter Kalmus a Jozef Kužidlo.

Aktivisti kritizovali nepresnosti a odstránenie pôvodnej tabule

Oficiálnemu odhaleniu tabule a spomienkovému stretnutiu predchádzala akcia košických aktivistov na rovnakom mieste. Počas nej Kalmus tvrdil, že nová tabuľa obsahuje faktografické nepresnosti a že tým, že bola pôvodná tabuľa odstránená boli porušené jeho autorské práva. „Len blázon si môže uplatňovať nejaké práva na obete vpádu Sovietskych vojsk,“ komentoval jeho aktivity Kladek. Kalmus už v marci v roku 2011 vyvolal rozruch pri odhaľovaní sochy Jánosa Esterházyho v Košiciach, keď sa jeho bustu snažil zabaliť do toaletného papiera. „Na Kladekovej tabuli sú aj nepriame obete okupácie, nemali by tam byť,“ vyhlásil dnes. Po skončení slávnostného aktu verbálne zaútočil aj na košického primátora Richarda Rašiho a obvinil ho zo zneužívania moci.

Historické udalosti z augusta 1968 dlhé roky skúmal košický kunsthistorik Gabriel Kladek a svoje zistenia prezentoval primátorovi mesta, ktorý prisľúbil pomoc pod podmienkou menovania odbornej komisie, do ktorej činnosti nebudú môcť zasahovať politické strany. Raši dôrazne odmieta akúkoľvek politizáciu témy. „Toto je odborná historická téma, ktorá musí byť absolútne oslobodená od akýchkoľvek politických názorov. Som rád, že po dlhých rokoch vzdávame úctu všetkým obetiam invázie, ktorí v Košiciach zahynuli,“ povedal.

Novú tabuľu vyrobil na vlastné náklady Raši

Odborná komisia, ktorá bola následne zriadená, bola tvorená historikmi, odborníkmi na súdne lekárstvo, mesto Košice zastupovala Mária Hajduová, vedúca Archívu mesta Košice. Päť členov komisie skúmalo hodnovernosť archívnych dokumentov Ústavu súdneho lekárstva s cieľom určiť presný počet obetí vojenskej invázie. Preverenie historických dokumentov potvrdilo deväť obetí, ktoré počas okupácie v Košiciach zahynuli. K pôvodnému zoznamu boli preto doplnené tri mená – Ján Bajtoš, Bartolomej Horváth a Ignác Šablatúra. Komisia zároveň navrhla doplniť Jána Bajtoša a Ignáca Šablatúru do zoznamu chránených hrobov na verejnom cintoríne, kde sú muži pochovaní. Autor novej pamätnej tabule ocenil primátorovu ochotu dať veci po dlhých rokoch do poriadku. „Na Ústav súdneho lekárstva bol v tej dobe robený obrovský nátlak. Skutočnosť, že mu nepodľahli a uchovali faktografické dokumenty v neporušenom, hodnovernom stave, je pre mňa najpríjemnejším prekvapením posledných rokov,“ hodnotí svoj dlhoročný výskum Kladek.

Raši dnes teda slávnostne odhalil novú pamätnú tabuľu a naplnil tak svoj vlaňajší prísľub vyrobiť ju na vlastné náklady s menami všetkých obetí, ktoré v Košiciach zahynuli: Ján Bajtoš, Michal Hamrák, Ján Hatala, Bartolomej Horváth, Jozef Kolesár, Ján László, Ladislav Martoník, Ivan Schmidt, Ignác Šablatúra.

Vášne pri odhaľovaní tabule obetiam okupácie: Slovný útok umelca voči primátorov
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM