Správy

Väzni z košickej basy? Budú pomáhať loviť kaprov, toľkoto zarobia za hodinu...

Košickí väzni budú loviť ryby na naše štedrovečerné stoly. Zamestnávanie takýchto odsúdených sa už osvedčilo v minulosti. Väzňom nerobí problém pracovať v ťažkých podmienkach a zime. Takto si môžu aspoň privyrobiť.

Ilustračný obrázok k článku Väzni z košickej basy? Budú pomáhať loviť kaprov, toľkoto zarobia za hodinu...
Zdroj: TASR

Od polovice novembra až do konca tohto roka budú právoplatne odsúdení väzni z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Košice Šaca pomáhať pri love kaprov na rybníku Perín-Chým.

Dobré skúsenosti s väzňami

Ústav na výkon trestu odňatia slobody sa dohodol s majiteľmi rybníka, že väzni budú vykonávať pomocné poľnohospodárske práce na Rybničnom hospodárstve Perín-Chým, kde pomáhajú pri love kaprov. Za jednu odpracovanú hodinu bola pre odsúdeného dohodnutá mzda vo výške 1,6 eura vrátane DPH. Priemerná hrubá pracovná odmena na tomto pracovisku je približne 128 eur mesačne. Košický ústav s prevádzkovateľmi rybníka spolupracoval už aj v minulosti, a to v roku 2009. Na love kaprov sa podieľa osem väzňov.

S väzňami sú pri love kaprov dobré skúsenosti. „Máme s nimi veľmi dobré skúsenosti. Je to veľmi ťažká robota. Minulý rok sme lovili menší rybník a skúšali sme to s pomocou brigádnikov. Neosvedčilo sa to. Jeden deň prišli, na druhý už nie, museli sme zháňať iných. Týchto máme pravidelne, nerobí im problém ani v tej zime pracovať,“ dôvodil pred pár dňami pre denník Sme porybný Matej Grentzer. Na tomto najväčšom 65-hektárovom rybníku začali loviť kaprov po štyroch rokoch.

Na Slovensku pracuje 4400 väzňov

Ku koncu októbra sa v slovenských ústavoch nachádzalo až 9973 väzňov – z nich bolo 8680 odsúdených a 1293 obvinených. Za prvých sedem mesiacov bolo zahrnutých do evidencie zamestnaných 6720 z nich. Reálne zaradených do práce bolo 4400 väzňov. V súčasnosti je reálna zamestnanosť 67,2 percenta. Vo vnútornej prevádzke pracuje 21 percent väzňov a zvyšné percento pracuje pre fyzické a právnické osoby na základe zmluvy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM