Silvia Karasová Rôzne

Vedci z celého sveta budú diskutovať v našom meste o probiotikách

7. Medzinárodná vedecká konferencia o probiotikách a prebiotikách sa uskutoční už budúci týždeň v Košiciach. Naše mesto tak bude hostiť vedcov z celého sveta, ktorí budú diskutovať o najnovších vedeckých poznatkoch v súvislosti s výskumom a vývojom týchto liečivých látok.

Ilustračný obrázok k článku Vedci z celého sveta budú diskutovať v našom meste o probiotikách
Zdroj: TASR

Prebiotiká a probiotiká majú dôležitý vplyv pre zdravie človeka a našu imunitu. Konferencia, ktorú organizuje Ústav experimentálnej medicíny Lekárskej fakulty UPJŠ prebehne v dňoch 11.-13. júna a zúčastní sa na nej celkom 180 odborníkov zo 40 krajín sveta. Preberať sa budú probiotické mikroorganizmy, ich vlastnosti, ako aj možnosti výroby nových liečivých produktov a ich následného použitia v praxi.

Prednosta Ústavu experimentálnej medicíny Alojz Bomba: „Organizácia tejto medzinárodnej konferencie zapadá do medzinárodných aktivít nášho ústavu, ktorý sa trvalo usiluje o dobrú medzinárodnú spoluprácu s vyspelými pracoviskami a vstup do rámcových programov Európskej únie, čo znamená posun našich aktivít do európskeho výskumného priestoru.“

Nadmerným užívaním antibiotík začínajú patogény v tele človeka získavať voči nim odolnosť, preto hľadajú odborníci vhodnú alternatívu, ako sa brániť chorobám. Probiotiká pozitívne vplývajú na črevnú flóru a podporujú zároveň obranyschopnosť organizmu. Nájdete ich nielen v podobe výživových doplnkov, ale tiež v kyslej kapuste, kyslých mliečnych výrobkov, alebo v nepasterizovanej bryndzi.

Výskumy venované probiotikám tak môžu významne zlepšiť zdravie ľudí. Ako dodal Alojz Bomba: „Účinok antibiotík v organizme možno prirovnať ku kobercovému náletu lietadiel – keď sa dostanú do tráviaceho traktu, zničia plošne všetky baktérie, bez ohľadu na to, či ide o patogény alebo telu prospešné mikroorganizmy. Probiotiká naopak fungujú ako riadené strely s pozitívnym účinkom – pôsobia selektívne, pretože ničia len škodlivú mikroflóru a podporujú rast tej pozitívnej.“

V Košiciach si tak svoje odborné poznatky, názory a skúsenosti budú vymieňať výskumníci celé tri dni. Ide pritom o najväčšie vedecké fórum venované tejto téme.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM