Miroslav Pomajdík Správy

Veľká akcia hygienikov v kraji: Pozrite si výsledky kontrol študentských internátov!

Opakované sťažnosti študentov na hygienu na internátoch vyústili do kontrol, ktoré v druhej polovici septembra vykonal Úrad verejného zdravotníctva. Prečítajte sa, aké nedostatky objavili kontrolóri na internátoch v našom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Veľká akcia hygienikov v kraji: Pozrite si výsledky kontrol študentských internátov!
Zdroj: TASR

Kontroly, ktoré prebehli po celej krajine a aj našom kraji, boli zamerané na preverenie správneho vykurovania, vetrania priestorov, počet izieb v bunkách či ich vybavenie. Kontrolóri si posvietili aj napríklad na kapacitu a hygienu priestorov. Na celom Slovensku vykonali dokopy 239 kontrol v 238 ubytovacích zariadeniach. Celkovo uložili 230 opatrení a 12 sankcií.

Ako dopadol náš kraj?

V Košickom kraji prebehlo 28 kontrol v 27 ubytovacích zariadeniach. Dokopy uložili kontrolóri 25 opatrení a žiadne sankcie. Spomínané opatrenia boli uložené v 21 zariadeniach. Vo zvyšných nenašli nedostatky.

Podľa kontrolórov základným problémom ubytovacích zariadení v Košiciach je stanovenie a následné dodržiavanie kapacity ubytovacích zariadení. V správe Úradu verejného zdravotníctva sa píše: „Ide hlavne o nedodržiavanie plochy izieb určenej na jednu posteľ, predimenzovanie izieb, buniek lôžkami, (dokonca v niektorých prípadoch sa v izbách nachádza 6 aj viac lôžok, s poschodovými posteľami).„

Ako poznamenali kontrolóri, tak väčšina prevádzkových poriadkov v týchto zariadeniach je prispôsobená danému stavu, pričom ignorujú požiadavky určené vyhláškou. Podľa nich sa to robí zámerne, lebo tak by museli prevádzkari radikálne znížiť kapacitu, v niektorých zariadeniach dokonca až o polovicu. Ide o problém hlavne v starších budovách.

Najlepšie skončili nové vysokoškolské internáty

Lepšie však skončili nové internáty, hlavne tie vysokoškolské, kde okrem malých výnimiek kontrolóri zásadné nedostatky nezistili. V správe sa tiež uvádza, že za posledných 10 rokov sa situácia zlepšuje, čo dokazujú aj viaceré rekonštrukcie zariadení na osobnú hygienu, výmeny okien, nábytku, podláh…

„Reálny stav je však v niektorých prípadoch aj dôsledkom vandalizmu samotných študentov (znečisťovanie objektov, poškodzovanie nábytku, dverí, výtokových ružíc, batérií, nedodržiavanie domového poriadku, a pod.),” uzavreli kontrolóri.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM