Lukáš Zavacký Správy

Veľká strata pre Košice: Zomrel známy chirurg Otto Brandebur (†82)

Košice prišli o renomovaného chirurga doc. MUDr. Otta Brandebura, Csc. Zomrel vo veku 82 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Veľká strata pre Košice: Zomrel známy chirurg Otto Brandebur (†82)
Zdroj: TASR

Posledná rozlúčka s dlhoročným pracovníkom Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach sa odohrá v stredu 9. marca o 11.00 h na cintoríne sv. Rozálie v Košiciach.

Doc. MUDr. Otto Brandebur, Csc. pracoval po absolvovaní Lekárskej fakulty UK Bratislava na Chirurgickej klinike Lekárskej fakulty UPJŠ Košice najprv ako sekundárny lekár a odborný asistent. V rokoch 1986 – 1999 pôsobil ako prednosta novovzniknutej Kliniky úrazovej chirurgie Lekárskej fakulty UPJŠ zameranej na ošetrovanie akútnych poúrazových stavov a komplikácií, vrátane najťažších polytráum.

Ako uviedla hovorkyňa Lekárskej fakulty UPJŠ Jaroslava Oravcová, bol dobrým pedagógom i skúseným chirurgom. V 70. rokoch sa podieľal na zavedení dynamickej funkčnej liečby zlomenín chrbtice, v 80. rokoch vypracoval racionálnu schému liečby zlomenín členkového kĺbu, ktorá sa používa dodnes a v 90. rokoch zaviedol na Klinike úrazovej chirurgie systém profylaxie a liečby infekcií v úrazovej chirurgii a prevenciu trobmebolizmu.

V roku 2011 dostal za celoživotnú prácu v odbore chirurgia a úrazová chirurgia Cenu primátora mesta Košice.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM