Michal Lendel Kultúra

Veľké vpády aj vypálenie dediny: Kniha odkrýva príbehy z okolia Košíc, o ktorých mnohí netušia

Máte radi dejiny a spoznávanie histórie svojho okolia? V tom prípade vás určite oslovia povesti z okolia Košíc, ku ktorým autori pridali historické štúdie. Čakajú na vás vpády armád, záchrana obyvateľov mesta v jaskyni, či vypálenie dediny...

Ilustračný obrázok k článku Veľké vpády aj vypálenie dediny: Kniha odkrýva príbehy z okolia Košíc, o ktorých mnohí netušia
Zdroj: TASR

Tri povesti z okresu Košice-okolie a tri historické štúdie, ktoré približujú ich dejinné súvislosti, prezentuje nová kniha s názvom Domov je miesto hodné poznania. Autormi sú Slavomír Szabó a Štefan Kolivoško. Obaja spisovatelia v súčasnosti prezentujú príbehy a regionálne dejiny Košického kraja sériou prednášok na školách v Košiciach a blízkom okolí ako doplnkové učivo k miestnemu dejepisu a geografii.

Posilnenie záujmu o svoj kraj

„Žiaci a študenti sa učia rovnaký dejepis i geografiu na celom Slovensku, bez ohľadu na to, či žijú v Košiciach, Bratislave, či kdekoľvek inde. Našou snahou je podať im zaujímavou formou viac informácií o ich bezprostrednom okolí tak, aby v nich skrsol aspoň zárodok lokálpatriotizmu a záujmu o svoj kraj,“ uviedol Szabó. Jeho úlohou bolo literárne spracovanie troch tradovaných povestí, pričom každá z nich sa viaže ku konkrétnemu miestu a konkrétnemu obdobiu.

Tri príbehy z okolia Košíc…

Prvý z príbehov je povesť z čias bojov medzi Slovanmi a Avarmi a viaže sa k jazeru Izra pri obci Slanská Huta. Druhá povesť približuje časy tatárskych vpádov a úlohu, akú pri záchrane obyvateľov Moldavy nad Bodvou zohrala Moldavská jaskyňa. Tretia povesť uvádza čitateľa do epochy expanzie Osmanskej ríše a viaže sa ku gotickému kostolu v Seni a udalosti spojenej s vypálením tejto dediny.

Štefan Kolivoško napísal ku každej poviedke historickú štúdiu, ktorá uvedie čitateľa do čias, kedy sa ten-ktorý príbeh odohral a hlbšie približuje význam historickej epochy s prízvukom na miestne dejiny a ich súvis s celkovým dianím v Európe. „Kniha zároveň poukazuje aj na miestne kultúrne bohatstvo a prírodné dedičstvo v spojení s dejinami, o ktorých sa žiaci a študenti v školách nemajú možnosť dozvedieť takmer nič. Za každou štúdiou sa nachádza niekoľko tipov na miesta hodné návštevy, ak by sa niekto chcel vybrať na výlety po stopách starých príbehov,“ hovorí.

Kniha Domov je miesto hodné poznania vznikla v rámci rovnomenného partnerského projektu Verejnej knižnice Jána Bocatia a Literárnej spoločnosti Pravé orechové. Verejná prezentácia knihy sa uskutoční v stredu 6. novembra o 16.30 hodine vo Verejnej knižnici Jána Bocatia na Hlavnej ulici v Košiciach.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM