Správy

Veriaci rôznych cirkví vyjdú do ulíc: Košice zažijú ekumenický pašiový sprievod už po dvadsiatykrát

Ekumenický pašiový sprievod organizuje na Veľký piatok aj v tomto roku Ekumenické spoločenstvo cirkví na území Košíc. Ide už o 20-ročnú tradíciu priblíženia utrpenia Ježiša Krista prostredníctvom sprievodu za účasti veriacich a predstaviteľov kresťanských cirkví pôsobiacich v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Veriaci rôznych cirkví vyjdú do ulíc: Košice zažijú ekumenický pašiový sprievod už po dvadsiatykrát
Zdroj: TASR

Ako informoval tajomník košického Ekumenického spoločenstva Dominik Macák, trasa sprievodu je už ustálená, začína o 13.00 hodine pri Jakabovom paláci a pokračujeme zastaveniami pri jednotlivých chrámoch rôznych kresťanských cirkví. „Vyvrcholením je posledné zastavenie pri katedrále sv. Alžbety," uviedol tajomník.

Myšlienka realizácie pašiového sprievodu sa zrodila so vznikom Ekumenického spoločenstva, ktoré sa rozhodlo spoločne sláviť veľkonočné tajomstvo. „Pretože spoločné slávenie Krížovej cesty hlavne pre reformované cirkvi je vzdialené, Ekumenické spoločenstvo našlo spoločnú reč v symbolickom prepojení veľkopiatkovej obyčaje čítať v rámci bohoslužieb úryvky zo Svätého písma o utrpení Ježiša Krista (pašie) a kresťanovho putovania k Božiemu hrobu,“ hovorí Macák.

Na príprave a realizácii Ekumenického pašiového sprievodu sa podieľajú mesto Košice, Reformovaná kresťanská cirkev na Slovensku, Apoštolská cirkev, Bratská jednota baptistov, Cirkev bratská, Cirkev československá husitská, Evanjelická cirkev a. v., Gréckokatolícka cirkev, Pravoslávna cirkev, Rímskokatolícka cirkev a Teologická fakulta Katolíckej univerzity. Témou tohtoročného sprievodu sú slová z Knihy proroka Izaiáša: „Úspech bude mať môj služobník, pozdvihne, vyvýši, zvelebí sa veľmi“.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM