Lenka Fedorová Rôzne Správy

Vicestarostka KVP Mária Gamcová (51) ukázala fotku, ktorú má rada: Čo jej pripomína?

Pomáhala Rádu Maltézskych rytierov, venuje sa politike i školstvu. Sympatická Mária Gamcová v rozhovore prezradila viac aj zo svojho súkromia.

Ilustračný obrázok k článku Vicestarostka KVP Mária Gamcová (51) ukázala fotku, ktorú má rada: Čo jej pripomína?
4
Galéria
Zdroj: Archív: Mária Gamcová

Mária Gamcová je v súčasnosti zástupkyňou starostu KVP Alfonza Halenára. Okrem toho od roku 1989 pôsobí na Fakulte elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach. Okrem zhodnotenia pracovného života, v rozhovore prezradila aj čosi zo svojho súkromia.

V súčasnosti pôsobíte vo funkcii zástupkyne starostu KVP. Ako svoje pôsobenie hodnotíte po čase?

Po dvoch rokoch musím smutne konštatovať, že som si svoju funkciu predstavovala inak. Zo začiatku sme starostovi spolu s pani kontrolórkou poctivo prednášali návrhy na zlepšenie života občanov na sídlisku.

Verila som, že KVP bude príkladom pre ďalšie mestské časti. Po niekoľkých odlišných pohľadoch na riešenia problémov, nás starosta prestal pozývať na spoločné porady a napokon ich úplne zrušil.

Napriek tomu sa teším, že sa podarilo zrealizovať môj návrh na výbeh pre psov na Jasuschovej ulici, ktorý snáď ocenia ich majitelia. Spoločne s poslancami sa snažíme vyriešiť problémy s parkovaním a navrhnúť dobrý a efektívny rozpočet, ktorým zrealizujeme opravy chodníkov, osvetlenia prechodov a uzatvorené kontajnery na zber odpadov.

Našlo sa niečo, čo bolo inak, ako ste si predstavovali pred nastúpením do funkcie?

V komunálnej politike pôsobím od roku 1991 a viem, že mnoho kompetencií v mestskej časti je limitovaných predpismi, zákonmi a taktiež odbornými poznatkami. A že je oveľa jednoduchšie kritizovať, ako reálne vyriešiť problém.

Predstavovala som si, že svojím pôsobením prispejem k zlepšeniu mnohých vecí.

Na tomto mieste musím zdôrazniť, že zástupca starostu nemá temer žiadne kompetencie, ak mu to neumožní sám starosta.

Čo považujete pri výkone svojej funkcie za najťažšie?

Najťažšie je určite zosúladiť svoj čas a dôležitosť problémov. Chcela by som zdôrazniť, že funkcia zástupcu starostu môže, ale nemusí byť zamestnaním. V mojom prípade sa nejedná o uvoľnenie zo zamestnania na výkon funkcie zástupcu starostu.

Mám svoju odbornú prácu a záležitosti spojené s funkciou zástupkyne riešim mimo svojho pracovného času, veľakrát vo večerných hodinách a počas víkendov.

Aká je vaša profesijná minulosť? Čomu ste sa venovali pred nastúpením do funkcie?

Od roku 1989 pôsobím na Fakulte elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach, do roku 2014 som s výnimkou jedného volebného obdobia pôsobila ako mestská poslankyňa v Košiciach.

Venujete sa okrem zastupovania starostu aj inej práci?

Pracujem stále ako vysokoškolská pedagogička na TUKE. Pred temer 20 rokmi som pomáhala Rádu Maltézskych rytierov pri zakladaní združenia pre pomoc ľuďom s ťažkým zdravotným postihnutím a seniorom.

Po skončení ich pôsobenia sme založili neziskovú organizáciu, ktorá dodnes poskytuje sociálnu pomoc v našom meste a stará sa o mnohých starkých.

Zostáva vám popri práci aj nejaký voľný čas? Ak áno, ako ho trávite najradšej?

Voľného času mám veľmi málo a som rada, ak ho môžem zdieľať so svojimi najbližšími a ak v ňom zaznejú aj tóny spoločnej hudby, to je môj najkrajší deň.

Máte vo svojom živote nejakú fotografiu, ktorú si ceníte najviac, resp. máte k nej špeciálny vzťah?

Na klavíri mám fotografiu svojej starej mamy. I hoci pochádzala z chudobnej rodiny, bola mojou priateľkou, učila ma morálnym zásadám, skromnosti a tolerantnosti.

Nikdy nezabudnem na našu spoločnú púť do Čenstochovej, na jej posledné slová a trpezlivosť, s akou znášala svoj ťažký kríž.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM