Lenka Fedorová Rôzne Správy

VIDEO: Začala sa výstavba diaľnice D1 Budimír - Bidovce

Poklepaním základného kameňa pri obci Vajkovce sa oficiálne začala výstavba úseku diaľnice medzi Budimírom a Bidovcami. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Začala sa výstavba diaľnice D1 Budimír - Bidovce
Zdroj: YouTube.com

Národná diaľničná spoločnosť 24. novembra tohto roku slávnostne poklopala základný kameň stavby diaľnice D1 Budimír – Bidovce. Diaľnica tak má zabezpečiť rýchle cestsné spojenie s najvyššou úrovňou komfortu.

Úsek s častými nehodami

Podľa hovorkyne NDS Evy Žgravčákovej prispeje úsek dlhý 15 km k zníženiu dopravného zaťaženia na existujúcej ceste prvej triedy, keďže v súčasnosti tranzitná doprava prechádza po uvedenej infraštruktúre križujúcej viaceré obce.

„V predmetnej oblasti dochádza aj k častým dopravným nehodám s tragickými následkami,“ uviedla.

Podľa Žgravčákovej bolo na zabránenie stretu vozidiel s koridorom vtákov navrhnuté ako opatrenie osadiť staticky nenáročné zariadenia, a to clony proti oslneniu na zvodidlá z vonkajšej strany diaľnice. Clona tak bude fungovať ako bariéra, ktorej sa vtáci vyhnú a nadletia ponad diaľnicu a prechádzajúce vozidlá.

Zdroj: YouTube.com

Diaľnica v číslach

„Zmluvná cena za výstavbu diaľnice D1 Budimír – Bidovce je 197,44 milióna eur,“ informovala hovorkyňa. Výstavba bude financovaná v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020. Ukončenie výstavby je naplánované na koniec roka 2019.

Dĺžka diaľnice bude predstavovať 15 461 m, tvoriť ju bude 23 mostov, 4 križovatky, 10 km protihlukových stien, 17 km oplotenia a motoristi by tak mali ušetriť 14 minút.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM