Zuzana Vajayová Kultúra

Virvar sľubuje zážitok pre celú rodinu

Pre každého niečo – to sľubujú organizátori Nultého ročníka Dní bábkového divadla a hier pre rodiny – VIRVAR 2012, ktorý sa rozbehne vo štvrtok 7. júna a potrvá do 10. júna. Má nadväzovať na tradície bábkového divadla, ale predstaviť aj moderné formy

Súčasťou má byť Virvarland – akési centrum diania v átriu Bábkového divadla v Košiciach, v ktorom si deti, ale aj dospelí prídu na svoje s pomocou hracieho kútiska, animácie bábok, tvorivých dielní, čítaní v piesku, burzou kníh, karnevalu a mnohého ďalšieho. Nechýbať bude veselý sprievod mestom, workshopy pre deti, ukážky remesiel, pletenie lana na starožitnom stroji, vystúpenia hudobníkov a predovšetkým predstavenia. Vystúpia súbory aj sólo umelci z 5 krajín (Slovensko, Česko, Poľsko, Ukrajina a Maďarsko), pričom ponúknu bábkové, pantomimické či nonverbálne predstavenia nielen pre deti, ale aj pre dospelých.

Bábkari „ovládnu“ nielen divadelnú sálu na Alžbetinej 38, ale aj priestor Katovej bašty, Dolnej brány, Immaculaty, nádvorie Historickej radnice, priestor pred Urbanovou vežou, Verejnej knižnice Jána Bocatia, Východoslovenskej galérie, Auparku a Knižnice pre mládež mesta Košice.

„Podstatným aspektom vzniku takéhoto medzinárodného podujatia je skutočnosť, že v Košiciach absentuje ponímanie bábkového divadla ako modernej formy umenia nielen pre deti, ale aj pre mládež a dospelých“, hovorí Ivan Sogel, riaditeľ a dramaturg VIRVARU a zároveň umelecký šéf divadla. „Ide nám o obohatenie kultúrneho života mesta dimenziou bábky vo všetkých jej premenách, o bábkovosť a špecificky štylizovaný prejav.“

Podujatie organizuje Bábkové divadlo v Košiciach v spolupráci s Občianskym združením pri Bábkovom divadle v Košiciach. Projekt podporili EHMK 2013, Ministerstvo kultúry SR, Košický samosprávny kraj z programu Terra Incognita, ktorý je súčasťou projektu EHMK 2013, mesto Košice a Poľský inštitút Bratislava.

Podujatie sa koná pod záštitou predsedu KSK JUDr. Zdenka Trebuľu a primátora mesta Košice MUDr. Richarda Rašiho, PhD., MPH.

Bábkové divadlo v Košiciach – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja je jediné profesionálne divadlo svojho druhu na východnom Slovensku, funguje od roku 1959, na konte má 190 premiér a hralo pre takmer 2 milióny divákov.

Zdroj: Bábkové divadlo v Košiciach

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM