Webnoviny - Kultúra

Višegrádske dni spestria Košice

V Košiciach sa od 13. septembra do 6. decembra uskutoční 10. ročník Višegrádskych dní – festivalu českej, maďarskej, poľskej a slovenskej kultúry.

Ako dnes na tlačovej besede informoval organizátor z košickej agentúry Forsa Gabriel Horal, jubilejný ročník prináša to najlepšie, čo sa za desať rokov existencie Višegrádskych dní prezentovalo. Na festivale vystúpi desať divadelných súborov, dvanásť hudobných telies a budú dve výstavy. Súčasťou bude aj džezový festival Jazz for Salle. Novinkou bude koncert poprednej českej formácie hrajúcej funk Monkey Budiness, ktorá ešte nikdy na Višegrádskych dňoch.

Festival otvorí v historickej budove košického Štátneho divadla predstavenie Kumšt v podaní Divadla na Jezerce. Divadelné predstavenia sa budú konať v historickej budove Śtátneho divadla a v maďarskom divadle Thália. Vyvrcholia predstavením Tančiareň v podaní hercov Slovenského národného divadla.

V hudobnej časti vystúpi maďarská formácia Ghymes, ktorá účinkuje od roku 1984 a jej hudba čerpá z maďarskej, stredoeurópskej a východoeurópskej hudby. Formácia Bester Quartet je novou tvárou legendárneho Cracow Klezmer Bandu. Čerpá z prvkov klezmeru, džezu i súčasnej komornej hudby a tieto žánre spája do unikátnej formy vlastnej improvizácie. Na podujatí vystúpi významný český huslista Ivan Ženatý spolu s popredným slovenským klaviristom Mariánom Lapšanským. Záujemcov majú potešiť vystúpenia skupiny Neřez, Karla Plíhala i Jaromíra Nohavicu. Festival Jazz For Salle je rozdelený do troch častí a koncerty sa budú konať v Historickej radnici v novembri.

Súčasťou Višegrádskych dní je aj autorská výstava českého umelca Zdeňka Hajného, v tvorbe ktorého dominujú svetelné kompozície a rôzne vízie pripomínajúce fantasy. Výstava bude v Múzeu Vojtecha Löfflera. Vo Východoslovenskej galérii sa bude konať autorská výstava maďarskej maliarky Eszter Csurka, ktorá predstaví klasické diela – olejomaľby, ale aj diela zhotovené inými technikami.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM