Webnoviny - Rôzne

Vláda nenápadne likviduje vysokoškolských študentov

Vláda nenápadne likviduje vysokoškolských študentov, tvrdí to Štrajkový výbor študentov (ŠVŠ) v reakcii na novely zákonov o zdravotnom poistení a o vysokých školách.

Ako sa ďalej uvádza v tlačovom vyhlásení, o ktorom agentúru SITA informoval koordinátor štrajkového výboru Karol Klobušický. „Štrajkový výbor študentov so znepokojením vníma postupné zvyšovanie priamych aj nepriamych nákladov pre študentov vysokých škôl. Deje sa to prostredníctvom novely zákona o zdravotnom poistení a novely zákona o vysokých školách“.

Novela zákona o zdravotnom poistení pre vysokoškolských študentov denného aj externého štúdia znamená, že ak do konca minulého roka dosiahli 26 rokov, sú povinní sa do konca januára prihlásiť ako platitelia zdravotného poistného. „Takéto opatrenie zvyšuje nepriame náklady študentov vysokých škôl počas prvého štúdia v riadnej dĺžke, ktorí sú nespravodlivo diskriminovaní výlučne na základe veku,“ tvrdí ŠVŠ. „Novela zároveň diskriminuje doktorandov, ktorí sa vracajú z praxe na akademickú pôdu a znižuje im aj tak už biedne štipendium, čím ide proti prepájaniu praxe so školou. Znižuje ich smiešne štipendium, v ktorom nemajú ani odvody do sociálnej poisťovne, o cca 50 €.“ Znamená to, že budú poberať iba 445 €, z ktorého by si mali hradiť aj odvody do sociálnej poisťovne, tvrdí sa ďalej vo vyhlásení.

Štrajkový výbor študentov zároveň protestuje proti návrhu novely zákona o vysokých školách, ktorá chce zaviesť úplné spoplatnenie externého štúdia. „Ministerstvo školstva vôbec neuvažovalo nad alternatívou bezplatného štúdia pre všetkých externistov. Vo finančnej analýze dôvodovej správy chýba zdôvodnenie, či takéto školné nebude mať negatívny dopad na prístup k vzdelaniu.“ Podľa ŠVŠ externe väčšinou študujú zamestnanci, ktorí si popri práci chcú zvýšiť kvalifikáciu alebo to od nich žiada zamestnávateľ. „Na spoplatnenie štúdia tak doplatia najmä tí, ktorí ho najviac potrebujú k získaniu lepšej pracovnej pozície či vyššieho platu,“ tvrdia zástupcovia štrajkového výboru. „Školné v priemernej výške 800 eur ročne sa môže u mnohých zamestnancov z chudobnejších regiónov vyšplhať až do výšky dvojnásobku čistej mesačnej mzdy… Školné bude tak pridrahý luxus práve pre tých, ktorí vzdelanie najviac potrebujú,“ konštatujú

Vláda tým podľa Štrajkového výboru študentov porušuje vlastné programové vyhlásenie, v ktorom hovorí o potrebe rozvoja vedomostnej ekonomiky, investovaní do vzdelania. „Ak má byť Slovensko vedomostnou ekonomikou, kvalitné vzdelanie musí byť dostupné pre všetkých občanov bez ohľadu na ich sociálne postavenie. Zdravotné odvody pre starších študentov, ako aj poplatky za externé štúdium vnímame ako cestu k postupnej premene vysokoškolského štúdia na úplne spoplatnené a diskriminujúce tých doktorandov, ktorý nosia poznatky z praxe na akademickú pôdu, čo je jasne proti programovému vyhláseniu vlády,“ dodáva sa vo vyhlásení ŠVŠ. Štrajkový výbor podporuje protestné kroky Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) a zároveň vyzýva radu k razantnejším nátlakovým akciám, ako sú napríklad demonštrácie.

Ako sa dodáva v tlačovej správe, Štrajkový výbor študentov je nezávislá, apolitická študentská iniciatíva, ktorá sa zasadzuje za kvalitné a bezplatné vzdelanie. Výbor organizoval 5. mája 2004 jeden z najväčších protestných pochodov po roku 1989, pochod 17. novembra 2004, demonštráciu 16. marca 2005 a sieť protestných pochodov v piatich mestách Slovenska 4. mája 2005.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM