Aktualizované Správy

Vlna akcií proti smeráckym špičkám pokračuje. Košičania sa stretli pred Rašiho domom

Protesty proti politikom z najsilnejšej vládnej strany Smer-SD odštartovali v Bratislave pre kauzu Bašternák, tisíce ľudí už vyšli do ulíc aj v Košiciach a Žiline. Asi 500 ľudí z metropole východu sa dnes stretli pred domom primátora Richarda Rašiho (Smer-SD), dôvodom bolo platené parkovanie.

Ilustračný obrázok k článku Vlna akcií proti smeráckym špičkám pokračuje. Košičania sa stretli pred Rašiho domom
Zdroj: internet

Nespokojní občania pred domami politikov. Tak vyzerajú viaceré protestné akcie proti politickým špičkám Smeru.

Prvou z dlhoročných tvárí strany, ktorej pod oknami pochodovali rozčarovaní voliči, bol bývalý šéf parlamentu a podpredseda Smeru Pavol Paška. Písal sa rok 2014, dôvodom bola kauza predraženého nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici a Paška napokonom odstúpil.

Kameňom úrazu parkovanie

Tentoraz si to Košičania namierili do inej lokality. Nepáči sa im nový systém plateného parkovania, proti ktorému sa postavili už v júni. Na zasadnutie mestského zastupiteľstva prišli stovky ľudí, zasahovať musela aj polícia. Poslanci napriek tomu nové pravidlá odobrili.

Čítajte aj: Oplatí sa porovnať: EEI sľubuje 1500 nových miest. Aký počet vznikol na na košickom sídlisku?

Dnes sa stretli pred obydlím dvojnásobného primátora Rašiho. Aktivisti z iniciatívy Nezaplatím EEI ani cent, viacerí mestskí poslanci i občania mu chceli na domácej adrese v Barci odovzdať výzvu na odstúpenie od zmluvy s parkovacou firmou EEI.

Stretnutie bolo krátke a bez vážnejších prejavov. Zišlo sa na ňom odhadom 500 nespokojných Košičanov. „Toto nebolo verejné zhromaždenie, ale len doručenie pošty primátorovi. Ak by sme prednášali nejaké výzvy a komunikovali s vami ako na proteste, tak by to mohol príslušný úrad považovať za verejné zhromaždenie a sankcionovať nás. Všetky odkazy, ktoré sa nevošli do primátorovej schránky odovzdáme v podateľni magistrátu,“ napísali aktivisti na svojom facebookovom profile a pripojili aj video.

Čítajte aj: EEI zverejnilo najnovší sumár: Zo 114 automatov je 27 poškodených či zničených!

Pod oknami Bonaparte

Vlna protestov proti najsilnejším mužom Smeru začala v polovici júna v hlavnom meste. Na prvú demonštráciu v réžii opozície prišlo podľa odhadov zhruba 5-tisíc ľudí, ktorí ukázali politickým špičkám najsilnejšej vládnej strany červenú kartu. Stalo sa tak pod oknami luxusnej rezidencie Bonaparte, kde býva premiér Robert Fico. Účastníci akcie žiadali odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre kauzu Bašternák, kde ide o milióny eur.

Čítajte aj: Ministrovu hlavu žiadajú tisícky ľudí. Majú jasno: Dosť bolo Fica! a Kaliňák do basy!

Nasledoval druhý protest v centre Bratislavy, na ktorý však prišlo iba pár desiatok ľudí.

Protestná vlna

Ďalší protest zo začiatku júla zorganizovali opäť opozičné strany, zúčastnili sa ho tisícky ľudí. Do akcie sa okrem Bratislavy zapojili aj Košice, kde sa na Hlavnej ulici v centre mesta zišlo takmer tritisíc ľudí.

Čítajte aj: Kauza Kaliňák opäť vytiahla ľudí do ulíc, k Bratislave sa pridali aj Košice

Štvrté pokračovanie protestov namierených proti premiérovi Ficovi, ministrovi vnútra Kaliňákovi a najnovšie aj predsedovi parlamentu Dankovi, sa konalo 11. júla podvečer. Zúčastnili sa ho tisíce nespokojných občanov. K hlavnému mestu sa pridala Žilina, kde prišli tisíce nespokojných občanov.

Zaujme vás: Robert Feši Kaliňák: Syn námorníka, ktorý pláva v politických vodách už takmer 20 rokov

Foto: facebook, TV Markíza

Rasi protesty Kosice
8
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM