Andrea Mesarčíková Rôzne

Vo VSM sprístupnili výstavu vzácnych sklenených negatívov

Vo Východoslovenskom múzeu (VSM) v Košiciach sprístupnili výstavu reprodukcií Sklenené negatívy v zbierkach VSM.

Ako pre TASR uviedol realizátor expozície Gabriel Bodnár, zbierkový fond VSM v Košiciach – Fond historickej a umeleckej fotografie okrem niekoľkých desiatok fotografických zbierok prevedených najstaršími fotografickými technikami obsahuje aj rozsiahlu zbierku sklenených negatívov so zaujímavými, ale aj vzácnymi zábermi historických objektov, dôležitých historických udalostí, významných osobností, ako aj krajinárske zábery nielen Košíc a okolia, ale aj ďalších slovenských miest. V depozite VSM sa nachádza zhruba 11.000 takýchto negatívov. Pochádzajú zväčša z rokov 1910 až 1913.
„Sklenené platne sú rokmi veľmi krehké, mnohé popraskané a polámané. Citlivá emulzia postupne praská, uvoľňuje sa a odlupuje, čím dochádza k trvalému poškodeniu negatívu,“ upozornil Bodnár. Dodal, že VSM za finančnej podpory fondu Pro Slovakia v roku 2009 zrealizovalo prvú fázu projektu na záchranu a zachovanie vzácnych záberov histórie formou vyhotovenia reprodukcií. V mesiacoch júl – december 2009 bolo postupne vyhotovených 500 reprodukcií sklenených negatívov.
„Takéto spracovanie zbierok je obrovským prínosom nielen pre zachovanie vzácnych záberov histórie. Vylúči sa častá manipulácia s naozaj krehkými a citlivými originálmi a umožní sa ich ďalšie využívanie,“ pokračoval Bodnár. Podľa neho sa uľahčí práca vedeckých a odborných pracovníkov pri bádaní, vedecko-výskumných úlohách, ako aj činnosť bádateľov a diplomantov.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM