Zuzana Vajayová Rôzne

Vo vydávaní vodičských preukazov nastanú zmeny

Poslanci dnes schválili novelu zákona o cestnej premávke, podľa ktorej nastanú od 19. januára 2013 zmeny vo vydávaní vodičských preukazov.

Vodičské preukazy pre skupiny jednotlivých vodičských oprávnení sa budú vydávať s obmedzenou platnosťou, pričom v súčasnosti platia neobmedzene.

Vodiči motoriek, osobných automobilov či traktorov si ich budú musieť po novom meniť každých 15 rokov. Pre vodičov nákladných áut, kamiónov či autobusov bude ich platnosť päť rokov. Vodičské preukazy držiteľov nad 63 rokov budú platiť päť rokov. Vlastníci preukazov vydaných do mája 2004 si ich musia vymeniť do roku 2023, tí, ktorí ich dostali po tomto dátume, majú čas do roku 2032.

Pre predĺženie platnosti preukazu pre skupiny C a D sa budú naďalej vyžadovať doklady o zdravotnej a psychickej spôsobilosti. Tie musia mať takíto vodiči v súčasnosti pri sebe. Po novom sa im ich platnosť premietne do samotného preukazu.

Nanovo sa vymedzil okruh ľudí, ktorí musia mať pri vedení auta pri sebe doklad o zdravotnej a psychickej spôsobilosti. Pôjde prevažne len o vodičov vozidiel skupiny B, ktorí ich používajú na špecifické účely. Napríklad vedú vozidlo s právom prednostnej jazdy, používajú ho na zasielateľstvo a taxislužbu či poštové služby. Príslušníci Policajného zboru a Hasičského a záchranného zboru, ktorí vedú vozidlo s právom prednostnej jazdy, sa budú podrobovať psychologickým vyšetreniam v rozsahu a lehotách, ktoré určí minister vnútra.

Upravili sa aj podmienky na preskúmavanie zdravotnej a psychickej spôsobilosti. Po novom sa im budú musieť podrobiť tí, ktorí na základe správneho alebo disciplinárneho konania nesmeli viesť viac ako dva roky motorové vozidlo. Týka sa to porušenia pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom, ako je jazda pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky, prekročenie rýchlosti, prejazd cez železničné priecestie v čase, keď je to zakázané, nedanie prednosti v jazde či jazda v protismere.

Za vydanie dokladov pri zmenách nezavinených občanmi sa nebudú vyberať správne poplatky. Od platby za vydanie preukazu budú oslobodené aj osoby staršie ako 65 rokov. Za vydanie vodičského preukazu, aj medzinárodného, zaplatia ľudia 6,50 eura a za výmenu tri eurá.

Novelu rezort vnútra vypracoval na základe potreby úplného prebratia smernice Európskeho parlamentu o vodičských preukazoch, čo nebolo poslednou novelou zabezpečené v plnom rozsahu.

Zdroj:TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM