Michal Lendel Správy

Vodiči sa môžu tešiť na nové cesty: Pozrite si, ktoré úseky sa idú rekonštruovať...

Niektoré úseky ciest II. a III. triedy prejdú rekonštrukciou. Milióny eur pritečú na takmer 145 kilometrov ciest Košického kraja zo štrukturálnych fondov EÚ a piatimi percentami sa bude podieľať aj Košický samosprávny kraj (KSK).

Ilustračný obrázok k článku Vodiči sa môžu tešiť na nové cesty: Pozrite si, ktoré úseky sa idú rekonštruovať...
Zdroj: TASR

Spolu takmer 145 kilometrov ciest a deväť mostov na cestách II. a III. triedy vo všetkých regiónoch Košického kraja obnovia vďaka nenávratnému finančnému príspevku zo štrukturálnych fondov EÚ.

Schválených je päť projektov

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktoré je riadiacim orgánom, schválilo päť projektových žiadostí Košického samosprávneho kraja (KSK). „Celkové rozpočtové náklady projektov sú spolu takmer 22 miliónov eur, spolufinancovanie KSK je vo výške päť percent,“ informovala dnes hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

Verejné obstarávania na zhotoviteľov prostredníctvom elektronických aukcií už boli ukončené, momentálne prebieha ich kontrola na ministerstve. Po jej skončení a následnom podpise Zmluvy o nenávratnej finančnej pomoci by sa podľa Bobrikovej s prácami na niektorých úsekoch mohlo začať ešte v tomto roku.

O ktoré pôjde úseky?

Obnovené budú napríklad frekventované úseky ciest III. triedy medzi Košickými Oľšanmi a Rozhanovcami, Sečovcami a Zemplínskou Teplicou, a v obci Markušovce, alebo cesta zabezpečujúca prístup k unikátnemu drevenému kostolíku – pamiatke UNESCO v obci Ruská Bystrá. Obnova sa týka aj ciest II/546, II/535 či II/533. „Sanovaný bude napríklad most ponad železničnú trať v obci Kysak či most pred vstupom do obce Veľký Folkmár,“ uviedla Bobriková.

Financie idú z Regionálneho operačného programu, prioritná os päť – Regionálne komunikácie zabezpečujúce dopravnú obslužnosť regiónov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM