Miroslav Pomajdík Správy

Vodičov v Košickom kraji testovali z poskytovania prvej pomoci: Výsledky sú alarmujúce!

V minulom týždni ste mohli na viacerých cestách v Košickom kraji stretnúť policajné hliadky spolu s pracovníkmi Červeného kríža. Konala sa totiž celokrajská dopravno-preventívna policajná akcia, ktorá sa zamerala na autolekárničky a preverenie schopností vodičov pri podávaní prvej pomoci.

Ilustračný obrázok k článku Vodičov v Košickom kraji testovali z poskytovania prvej pomoci: Výsledky sú alarmujúce!
Zdroj: Dnes24.sk

„Počas celého týždňa sa akcie zúčastnilo 31 policajtov a 25 pracovníkov Slovenského Červeného kríža. Skontrolovali štyristo autolekárničiek, z ktorých 290 vyhovovalo platným predpisom.“ informoval hovorca Krajského riaditeľstva policajného zboru Alexander Szabó. Zo 400 testovaných vodičov, len 157 vedelo správne poskytnúť prvú pomoc. Najúspešnejší boli vodiči s väčšou praxou ako 20 rokov. Pracovníci Červeného kríža dali menej skúseným vodičom cenné rady z poskytovania prvej pomoci.

„Ak vodiči nemajú autolekárničku, alebo im niečo v nej chýba či obsahuje materiál, ktorý je po exspiračnej lehote, môžu dostať od polície v blokovom konaní pokutu do 60 eur. V správnom konaní to môže byť do 100 eur,“ doplnil Alexander Szabó.

Autolekárnička patrí do povinnej výbavy vozidla v zmysle § 16 ods. 1 písm. d) vyhlášky ministerstva dopravy, pôst a telekomunikácií SR, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevádzke na pozemných komunikáciách. V zmysle § 178 Trestného zákona vodič, ktorý po dopravnej nehode, na ktorej mal účasť neposkytne osobe, ktorá pri nehode utrpela ujmu na zdraví potrebnú pomoc, hoci tak môže urobiť bez nebezpečenstva pre seba alebo iného, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.

Dopravno policajná akcia v spolupráci s Červeným krížom
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM