Aktualizované Správy

Voľby do VÚC 2017: Richard Raši podal trestné oznámenie

Richard Raši podal na polícii v súvislosti s jesennými voľbami do vyšších územných celkov (VÚC) trestné oznámenie.

Ilustračný obrázok k článku Voľby do VÚC 2017: Richard Raši podal trestné oznámenie
Zdroj: TASR

„Pri analýze výsledkov volieb a správach z jednotlivých okresov padli aj podozrenia na volebný podvod. To bolo dôvodom, že som podal trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb. Volebné právo je garantované občanom našou ústavou a preto by malo byť riadne prešetrené každé jeho zneužitie či porušenie,“ zdôvodnil podanie neúspešný kandidát na predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) za stranu Smer–SD, Richard Raši.

„V tejto súvislosti polícia vedie trestné stíhanie pre trestný čin marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie ďalšie informácie nie je možné poskytnúť,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová.

V polovici novembra minulého roka Raši podal na Ústavný súd (ÚS) SR žiadosť, na základe ktorej žiada o prešetrenie sčítania hlasov vo voľbách do VÚC. Súd zatiaľ o jeho podaní nerozhodol.

„Žiadosť o prešetrenie sčítania hlasov bola iniciovaná podnetom jedného z členov okrskovej volebnej komisie, ktorý upozornil na to, že hlasy, ktoré v okrsku získal kandidát za stranu Smer–SD Richard Raši, boli pripísané inému kandidátovi. Podnet z okrskovej volebnej komisie prišiel tesne pred koncom desaťdňovej lehoty, v rámci ktorej je možné podávať námietky voči priebehu volieb a podanie na Ústavný súd bolo podané v posledný deň uvedenej lehoty,“ informovala v tlačovej správe krajská organizácia Smeru–SD v Košickom kraji.

Vo voľbách predsedu KSK 4. novembra 2017 uspel Rastislav Trnka (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA, ŠANCA), ktorý porazil Rašiho tesným rozdielom 875 hlasov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM