Webnoviny - Rôzne

Voľnopredajné lieky sa možno dostanú mimo lekárne

Lieky, na ktorých výdaj nie je potrebný recept, si možno čoskoro kúpime aj mimo lekárne.

Ilustračné foto: SITA (WEBNOVINY) – Uvoľniť by sa mal aj predaj liekov cez internet. Počíta s tým Národný program reforiem SR 2011. Zmenu by mala priniesť novela zákona o liekoch. Na tej pritom aktuálne pracuje Ministerstvo zdravotníctva SR. Podľa predchádzajúcich informácií by mala platiť od októbra tohto roka.

„Konkurencia na trhu s liekmi sa posilní novelou zákona o liekoch, ktorá uvoľní predaj voľnopredajných liekov, teda liekov vydávaných bez lekárskeho predpisu, v iných registrovaných predajniach a uvoľní predaj liekov aj cez internet,“ uvádza sa v programe reforiem. Otvorenie trhu zvýši podľa materiálu konkurenčný tlak na trhu s liekmi, zlepší ich celkovú dostupnosť pre spotrebiteľov a zníži objem výdavkov, ktoré sa na ne vynakladajú.

Vláda SR taktiež plánuje rozšíriť systém kompenzácie rizikovej štruktúry poistencov. Aktuálne sa do úvahy berie pohlavie, vek a ekonomická aktivita poistencov. Na základe týchto ukazovateľov si medzi sebou poisťovne delia 95 % zdrojov získaných z poistného. Po novom by sa mala kompenzácia rizika rozšíriť o diagnostické informácie získané na základe chronického užívania liekov. „Tým sa zmenší priestor na selekciu nízko nákladových poistencov poisťovňami a zvýši motivácia poskytovať aj chronickú alebo nákladnú starostlivosť,“ píše sa v Národnom programe reforiem SR 2011.

Zmenami by mali prejsť aj čakacie listiny. Poisťovne by ich totiž mali tvoriť pre všetky diagnostické a terapeutické výkony, ktoré budú poskytnuté viac než jeden mesiac od indikácie. Plánovaná zdravotná starostlivosť bude poskytnutá v lehote do 12 mesiacov od zaradenia do zoznamu a v kratšom termíne pri zobrazovacích metódach, ambulantnej a onkologickej starostlivosti. Vláda chce taktiež zlepšiť zdravotnú starostlivosť tak, aby sa do roku 2020 zvýšil počet očakávaných rokov zdravého života bez invalidity alebo závažného hendikepu pri narodení na 60 rokov.

Národný program reforiem SR 2011 obsahuje opatrenia, ktoré bude slovenská vláda realizovať počas volebného obdobia do polovice roku 2014. Prináša súbor opatrení nevyhnutných pre posilnenie oživenia hospodárstva z krátkodobého hľadiska, rastu kvality života v strednodobom horizonte, ako aj z hľadiska postupného plnenia cieľov stanovených v stratégii Európa 2020.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM