Lenka Fedorová Rôzne

Vrch Sivec je nádhernou rozhľadňou: Ukrýva však v sebe oveľa viac!

Známy vrch Sivec je vyhľadávaným miestom, hlavne pre úžasnú scenériu a výhľadu na okolité vrchy, či dokonca aj Tatry. Ak sa naň vyberiete, určite zablúďte aj do blízkych jaskýň.

Ilustračný obrázok k článku Vrch Sivec je nádhernou rozhľadňou: Ukrýva však v  sebe oveľa viac!
Zdroj: Dnes24.sk

Vrch Sivec je medzi Košičanmi obľúbeným turistickým miestom. Aj keď vrch vo svojom okolí nepatrí medzi najvyššie, okrem nádherného výhľadu na Volovské vrchy môžu turisti za priaznivého počasia uvidieť v diaľke aj Vysoké Tatry. Sivec však v sebe ukrýva omnoho viac.

V okolí Sivca môžete natrafiť na jaskyne, ktoré sú menej známe, avšak turistom majú, čo ponúknuť. Ide o Medvediu, Anotonovu i Veľkú Ružínsku jaskyňu.

Medvedia jaskyňa

Medvediu jaskyňu objavili v roku 1952, avšak patrí medzi naše najvýznamnejšie paleontologické lokality. Nachádza sa asi 300m nad úrovňou Bieleho potoka. Doteraz bolo objavených a zdokumentovaných takmer 500 metrov jaskynných priestorov. Lákadlom jaskyne je, že sa v nej nachádzajú kostrové pozostatky jaskynného medveďa, ktoré sa nachádzajú takmer vo všetkých podzemných priestoroch. Ich vek bol stanovený na viac ako 15 000 rokov! Okrem toho ukrýva jaskyňa 9 druhov netopierov.

Čítajte tiež: Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Košiciach, ktoré by mal poznať každý!

Antonova jaskyňa

Antonova jaskyňa je verejnosti voľne prístupná a nachádza sa v katastri obce malá Lodina. Svoje meno si nesie podľa lesníka, ktorý ju objavil. Čaro jaskyne spočíva v impozantnom vstupnom portáli a veľkom stropnom okne hneď za vchodom. V jaskyni nenájdete žiadnu výnimočnú výzdobu, avšak v zime ju zdobia nádherné cencúle rastúce zo zeme. Podľa archeologických výskumov v nej kedysi žili praľudia i rôzne jaskynné zvery.

Veľká Ružínska jaskyňa

Najznámejšou jaskyňou, ktorú tzv. Ružínsky kras ukrýva je Veľká Ružínska jaskyňa, ktorá sa často nazýva aj Rothova diera, podľa známeho prírodovedca Samuela Rotha, ktorý ju skúmal. Jaskyňa je dlhá 111 metrov, no miestami dosahuje výšku až 20 metrov. Podobne ako v Antonovej aj tu možno nájsť zaujímavé ľadové cencúle, ktoré dorastajú do úctyhodných rozmerov. Kedysi v nej bývali pravekí ľudia, neskôr jaskynné medvede, teraz tam v zime prespávajú celé húfy netopierov.

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

5 dedín z okolia Košíc, o ktorých by mal vedieť každý: Vodopády, kúpele, a to nie je všetko!

Pri vrchu Sivec môžeme nájsť krásne jaskyne
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM