Zuzana Vajayová Rôzne Rôzne

Všeobecná zdravotná poisťovňa spúšťa portál o neplatičoch

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) pokračuje v akcii Bumerang zameranej na neplatičov zdravotného poistenia. V týchto dňoch sprístupnila na svojej internetovej stránke portál na overovanie nárokov na zdravotnú starostlivosť.

„V zmysle platnej legislatívy majú poistenci, ktorí majú nedoplatky z ročného zúčtovania zdravotného poistenia alebo nezaplatené preddavky za tri mesiace, nárok len na poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti,“ informovala TASR hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

Poukázala na to, že po sprístupnení portálu si tento nárok môžu jednoduchšie overiť poistenci i poskytovatelia zdravotnej starostlivosti a to v Elektronických službách VšZP v časti overenie poistenosti. „Po prihlásení sa na internetový portál VšZP len zadajú rodné číslo alebo číslo preukazu poistenca, prípadne iný údaj, a prakticky okamžite získajú spätnú informáciu o tom, či poistenec má alebo nemá nárok na zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu,“ priblížila Balážová.

Do zoznamu neplatičov, ktorí majú nárok len na neodkladnú zdravotnú starostlivosť, bude platiteľ zaradený až po uplynutí lehoty na úhradu nedoplatku. Počas obdobia, v ktorom bude figurovať v zozname neplatičov, nebude mať hradenú plánovanú zdravotnú starostlivosť, ako napríklad kúpeľnú starostlivosť, pravidelné kontroly u špecialistov či zdravotnícke pomôcky. „Je preto v záujme samotných poistencov, aby včas reagovali na prípadnú výzvu zdravotnej poisťovne na uhradenie nedoplatku a predišli tak možným komplikáciám pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti,“ poznamenala Balážová.

Zamestnanci, za ktorých nezaplatil poistné zamestnávateľ, budú mať aj naďalej uhradenú zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu a v takomto prípade si zdravotná poisťovňa uplatní sankcie voči zamestnávateľovi, keďže neodvedenie poistného je v zmysle zákona trestným činom.

Zdroj: TASR Foto: Ilustačné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM