Lenka Fedorová Správy

Všimli ste si aj vy novinku v Košiciach? Tento prístroj môže zachrániť život!

Je dostupný 24 hodín denne a umožňuje zachrániť život profesionálovi aj laikovi. V Košiciach možno nájsť verejný defibrilátor.

Ilustračný obrázok k článku Všimli ste si aj vy novinku v Košiciach? Tento prístroj môže zachrániť život!
Zdroj: TASR

V uplynulých dňoch pribudla v MČ Košice – Sever pri OC Mier novinka. Je ňou automatický externý defibrilátor (AED), ktorý je pre verejnosť v prípade potreby k dispozícii 24 hodín denne. Ako takýto prístroj funguje?

,,AED je počítačovo riadený, bezpečný a jednoduchý zdravotnícky prístroj, ktorý vedie záchrancu krok za krokom zvukovými a niekedy tiež obrazovými povelmi podľa naprogramovaného protokolu," informuje mestská časť na svojom webe.

Inými slovami defibrilátor dokáže bezchybne automaticky analyzovať elektrickú činnosť srdca, prostredníctvom elektród nalepených na hrudník postihnutého a pokiaľ je to vhodné, odporučí podanie elektrického výboja.

,,Prístroj tak hlasom komunikuje so záchrancom, vyzve ho na ústup od tela osoby, k stlačeniu tlačidla a výboj automaticky aplikuje. Poskytnúť s ním prvú pomoc môže i laik, pričom neexistuje riziko nesprávneho použitia prístroja," uvádza sa ďalej na webe.

Verejne dostupné defibrilátory sú na Slovensku skôr výnimkou. Vôbec prvým takýmto prístrojom sa pýši Spišská Nová Ves, okrem nej ho môžeme nájsť v Liptovskom Mikuláši, Poprade, Bratislave, Nitre a po novom už aj v metropole východu.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM