Vtáčia chrípka na Slovensku: Podľa košickej odborníčky sa ľudia nemusia obávať konzumácie vajíčok

Vtáčia chrípka sa podľa jej slov Slovensku dlhšie vyhýbala. V januári 2017 sa však HPAI typu H5N8 objavila nielen u voľne žijúcich vtákov, ale aj medzi hydinou z drobnochovov.

Ilustračný obrázok k článku Vtáčia chrípka na Slovensku: Podľa košickej odborníčky sa ľudia nemusia obávať konzumácie vajíčok
Zdroj: TASR

Výskyt vtáčej chrípky na Slovensku vyvolal podľa Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach otázku, nakoľko mohla ohroziť bezpečnosť slepačích vajíčok, ktoré ľudia kupujú v obchodoch alebo na trhu. Podľa vedúcej Katedry epizootológie a parazitológie UVLF Anny Ondrejkovej verejnosť nemusí podliehať prehnaným obavám.

Vtáčia chrípka – vysokopatogénna aviárna influenza (HPAI) sa podľa jej slov Slovensku dlhšie vyhýbala. V januári 2017 sa však HPAI typu H5N8 objavila nielen u voľne žijúcich vtákov, ale aj medzi hydinou z drobnochovov a vtákmi chovanými v zajatí.

Podľa zatiaľ poslednej aktualizovanej informácie Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR z 31. marca bolo na Slovensku evidovaných a potvrdených desať ohnísk vtáčej chrípky v chovoch domácej hydiny a 58 pozitívnych prípadov u voľne žijúcich vtákov.

Ondrejková tvrdí, že napriek týmto faktom verejnosť nemusí podliehať zbytočne prehnaným obavám.

„Vtáčia chrípka alebo vysokopatogénna aviárna influenza je choroba, ktorá podlieha hláseniu do 24 hodín. V prípade, ak sa potvrdí pôvodca nákazy, bezodkladne musia byť infikované chovy zlikvidované, vrátane všetkých produktov pochádzajúcich z chovu, v prípade aviárnej influenzy teda aj vajíčok,“ povedala.

Obozretnosť a zvýšená kontrola zo strany príslušných veterinárnych orgánov je však podľa nej na mieste.

„Aj napriek tomu, že vírus aviárnej influenzy patrí medzi rezistentnejšie patogény, pri izbovej teplote dokáže prežívať viac ako 20 dní a na vaječnej škrupine osem dní, z môjho pohľadu nie je hrozbou pre ľudí, ktorí nakupujú vajíčka,“ uviedla docentka. Zdôraznila, že veľkoobchody nakupujú vajíčka od registrovaných a pravidelne kontrolovaných výrobcov.

Drobnochovatelia musia mať povolenie na predaj z dvora. „Tí, ktorí vajíčka predávajú, musia mať chov vyšetrený. Okrem toho sú aj pri predaji na trhu registrovaní. Preto si myslím, že tu riziko nehrozí. Opatrnejší môžu žiadať od predávajúcich informáciu o pôvode vajíčok, respektíve predložiť povolenie o predaji z dvora,“ dodala.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR